Hoe liep de Oost-Duitse grens precies?

Omdat er word gezegd dat die verbonden was met de Berlijnse muur, maar Berlijn bevind zich toch geheel in oost Duitsland, dus dat kan dan toch helemaal niet? Dus hoe liep die grens? Is daar een kaart van?

Ik bedoel dus niet de Berlijnse muur, zoals mijn andere vraag, maar de grens tussen oost en West Duitsland.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op deze kaart is te zien hoe de BRD en de DDR gescheiden waren: http://plzcdn.com/ZillaIMG/aa49c8b5a2a9f312ed1131820f4abb06.jpg Wat ik begrijp is dat het gehele communistische deel van het westen werd afgesloten, dus niet alleen Duitsland, zoals te zien is op deze kaart: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:EiserneVorhang.png De muur om West Berlijn zag er zo uit: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karte_berliner_mauer_de.jpg West Berlijn was dus volledig afgesloten van de DDR, maar voor zover ik weet mochten de mensen uit West vrij reizen naar Oost, alleen mensen uit het Oosten mocht niet naar het Westen. Maar helemaal zeker weet ik dat niet meer. Ik heb er een 8 voor gehad met mijn MAVO maar ik weet het niet 100% meer.

De Duits-Duitse grens (Duits: Innerdeutsche Grenze) was de 1378 km lange grens tussen de Duitse Democratische Republiek en de Bondsrepubliek Duitsland. De Duits-Duitse grens was niet alleen de grens tussen de twee Duitslanden tussen 1949 en 1990, maar ook de grens tussen het Westen met NAVO en Europese Gemeenschap en het Oostblok met Warschaupact en Comecon. De Duits-Duitse grens was daarmee een deel van het IJzeren Gordijn. Een apart deel van de Duits-Duitse grens liep rond West-Berlijn (de beruchte 'Muur' liep dwars door Berlijn), dat als een enclave in de oostelijke bezettingszone lag.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Duits-Duitse_grens

Duitsland bestaat uit deelstaten. De deelstaat Berlin wordt omringd door de deelstaat Brandenburg. Laten we Berlin buiten beschouwing, dan liggen er 5 deelstaten in voormalig Oost-Duitsland. Ik noem ze en zeg daarbij aan welke deelstaten in voormalig West-Duitsland ze liggen: 1. Mecklenburg Vorpommern. Schleswig Holstein, Niedersachsen. 2. Brandenburg. Niedersachsen (klein stukje). 3. Sachsen Anhalt. Niedersachsen. 4. Thüringen. Niedersachsen, Hessen, Bayern. 5. Sachsen. Bayern. De voormalige grens tussen voormalig West- en Oost-Duitsland loopt niet dwars door huidige deelstaten heen. Je kunt googelen op deelstaten Duitsland. Dan kan je het op een kaartje zien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100