Waren de Geuzen nu met of tegen ons?

In de 80 jarige oorlog. Ik dacht altijd dat ze met ons waren, maar nu lees ik op wikipedia dat ze Nederlandse schepen overvielen en Nederlandse steden plunderden.
Help? Hoe zit dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ze overvielen katholieke en/of Spaanse schepen en steden. Ook nu nog zijn in NL steden katholiek of protestant (vergeet voor deze discussie even de andere geloven). De protestante gebieden werden niet aangevallen. Volgens de protestante geschiedenislessen zijn de Geuzen helden en volgens de katholieke geschiedenislessen waren het meer terroristen.

De Geuzen vochten tegen de Spaanse overheersing. Dus in die zin kun je simpel stellen dat ze 'voor' ons waren. Echter, er waren heel veel steden die de kant van de Spanjaarden kozen, dus in die zin was het dus een soort burgeroorlog. En dan is de vraag of ze voor of tegen ons waren, moeilijk te beantwoorden. Woonde je die tijd in een Spaansgezinde stad, dan waren de Geuzen dus tegen je. Woonde je in een Geuzen-gezinde stad, dan waren de Geuzen je vrienden. De globale grens tussen spaans- en geus-gezind was overigens de godsdienst. De katholieke streken hadden veelal meer op met de spanjaarden, die immers ook katholiek waren. En ja, in die burgeroorlog werden Nederlandse steden aangevallen, en veroverd op de Spanjaarden, en werden Spaansgezinde nederlandse schepen aangevallen. En ook nog waar: de Geuzen leefden lang 'buiten de maatschappij'. Dus er zullen zeker ook Nederlandse schepen zijn veroverd die mogelijk wél Staatsgezind waren. Er moest toch 'brood op de plank komen'. Komen daarbij nog de huurlingen die in beide legers meevochten,e n het niet altijd nauw namen met de vijand.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100