Is het waar dat NS-personeel dat meedeed aan de spoorwegstaking 1944-1945 door NS-directie is gekort op salaris en pensioen?

Mijn opa heeft in 1944-1945 op verzoek van de Nederlandse regering in ballngschap in Londen, meegedaan aan de spoorwegstaking van 1944. Hij heeft een half jaar ondergedoken gezeten. In mijn familie gaat het hardnekkige verhaal dat deze spoorwegstakers na de oorlog door de NS directie zijn gestraft, en over de periode van de staking geen salaris hebben gekregen, geen pensioen en bij promoties werden gepasseerd ten gunste van medewerkers die niet hadden gestaakt. Mijn opa kan ik het niet meer vragen. Maar is dit waar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

NS-directeur Willem Hupkes verklaarde na de oorlog dat een staking zou mislukken als die niet door het hele personeel zou worden gedragen en door de Nederlandse regering in Londen zou worden afgeroepen. In september 1944 gebeurde dat. Na een oproep van Radio Oranje op 17 september (met codebericht:"De kinderen van Versteeg moeten onder de wol"), legden 30.000 personeelsleden van de NS het werk neer. Via het Nationaal Steun Fonds heeft de regering een belangrijk deel van deze staking kunnen financieren. De Duitsers hadden gewaarschuwd dat een staking de voedselvoorziening in gevaar zou brengen. Ze maakten dat dreigement waar: terwijl Duitse militairen met ingereden treinen eigen transporten verzorgden, leed vooral het westen van Nederland onder de hongerwinter. Het staat echter ook vast dat de staking de Duitse oorlogsmachine heeft gehinderd en een stimulans betekende voor het Nederlandse verzet. Hieruit maak je op dat NS en regering er achter stonden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorwegstaki...

In die tijd was er nog geen aow en pensioenvoorziengen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100