Mijn opa is destijds als dienstplichtige naar Ned Indië gestuurd. Hoe kan ik daar meer over te weten komen?

Familie ligt wat moeilijk. Foto's ed zijn er niet en zelf leeft hij ook al een aantal jaar niet meer.

Weet jij het antwoord?

/2500

U kunt contact opnemen met het defensiearchief. als u aan een aantal voorwaarden voldoet, kun u gegevens opvragen over uw dienstplichtige opa. in de link vind u extra informatie over het archief en het opvragen van informatie.

Bronnen:
http://www.defensie.nl/dmo/ivent/defensiearchief/
http://www.defensie.nl/dmo/ivent/defensiea...

Een goed startpunt is het Nationaal Archief. Citaat van de site: "Onderzoek doen in het Nationaal Archief Wie geïnteresseerd is in de nadagen van Nederland als koloniale macht en in Nederlands militaire historie kan zijn hart ophalen aan de militaire actieplannen, kaarten, verslagen, dagboeken, politieke rapporten, spionage- en propagandastukken die de collectie van het Nationaal Archief rijk is. Een goede ingang tot deze enorme hoeveelheid informatie biedt de website Afscheid van Indië die door het Nationaal Archief is vervaardigd met financiële steun van de Stichting Het Gebaar. Deze website biedt niet alleen zeer veel informatie over archiefmateriaal uit de collectie van het Nationaal Archief, maar ook over enkele andere internationale archieven." http://www.nationaalarchief.nl/actueel/nieuws/nationaal-archief-startpunt-onderzoek-politionele-acties Dit is de link naar de site die hierboven wordt genoemd: http://www.afscheidvanindie.nl/ Verder lijkt me het volgende interessant voor je: de presentator van "andere tijden", (en historicus) Hans Goedkoop heeft een boek geschreven over zijn opa die ook in Ned Indie was eind jaren '40. Zijn boek zal je zeker inspireren, want ook hij heeft onderzoek moeten doen. Een interview met Hans Goedkoop, met veel info over dat nieuwe boek staat in Elsevier van afgelopen week (kun je in de bibliotheek inzien) Hier meer over dat boek: http://www.athenaeum.nl/boek-van-de-nacht/hans-goedkoop-de-laatste-man Ten slotte: is er op 21 juli een schitterende NTR tv-uitzending geweest met de titel "Nederland valt aan". Hier meer over die uitzending: http://www.geschiedenis24.nl/nieuws/2012/juli/nederland-valt-aan.html En hier kun je die uitzending ook nog terugzien: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1274379 Succes!

Ga eens naar bronbeek dat is het huis voor oud militaire uit Nederlands-Indië het is ook een museum je vindt het in Arnhem.

Bronnen:
http://www.defensie.nl/cdc/bronbeek/

Als je er achter kan komen bij welk regiment hij heeft gezeten (wat wellicht te vinden is bij het nationaal archief of de veteranen vereniging van Ned Indië), dan kun je wellicht nog mensen vinden met wie hij er samen geweest is. Ik ken ook iemand die er geweest is en hij vertelt er graag over. Het is een aangrijpende tijd geweest en wellicht doe je er ook een ander een plezier mee. Succes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100