Waarom noemen we Willem I een verlicht despoot?

Willem I werd vroeger een verlicht despoot genoemd. Waarom werd hij vroeger zo genoemd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ha, die Tess123; Lees de beschrijvingen op wikipedia er maar eens op na . Zie linkjes. Was niet moeilijk te vinden hoor. Het komt erop neer dat Willem I een alleenheerser was die bepaalde ideëen van de Verlichting die hem welgevallig waren, wel over wilde nemen, maar niet tot grote politiek hervormingen bereid was.

De oorsprong van deze staatsvorm ligt in de Verlichting, een politiek-filosofische stroming in de 18e eeuw. Bij het verlichte despotisme voerden absolute monarchen sociaal-politieke hervormingen door in hun rijken. D.w.z, alles voor mijn volk maar niets door mijn volk (=regeren in naam van het volk) Despotisme is ook afkomstig uit het grieks en is synoniemvan dictator.

Bronnen:
wikipedia

Despotisme is een regeringsvorm waarbij één persoon (de despoot) of een kleine groep personen absolute macht heeft, die naar willekeur kan worden toegepast. Aangezien Willem I de absolute macht had wordt naar hem ook wel als despoot gerefereerd. En omdat hij een goede leider was en geen dictator, hebben ze verlicht despoot van gemaakt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100