Welke groep(en) in de Duitse bevolking waren in verzet tegen het nationaal socialisme?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De nazi's probeerden al voordat ze aan de macht waren hun tegenstanders te intimideren, en dat lukte ze aardig goed. Nadat ze in '33 aan de macht kwamen, kon dat natuurlijk veel makkelijker. Al snel werden de meeste andere politieke partijen verboden, gedwongen te stoppen of gedwongen naar de NSDAP te luisteren. T/m '42 was er weinig verzet tegen de NSDAP. Pas toen het in '43 steeds duidelijker werd dat Duitsland de oorlog niet meer kon winnen, werd het verzet ook steeds groter. Een van de bekendste was "Weiße Rose", dat bestond uit een vijftal studenten en wat professoren. Deze werden na het verspreiden van pamfletten dat de oorlog niet meer te winnen was opgepakt en de doodstraf gegeven. In totaal zijn er 42 (mislukte) moordaanslagen geweest op Hitler, waarvan het complot van Von Stauffenberg in '44 het bekendst is. Een lang artikel is te vinden op http://www.heijmerikx.nl/2008/03/27/verzet-tegen-de-nazi%E2%80%99s-in-duitsland/

Het verzet bestond niet zozeer uit hele groepen, maar meer uit verzamelingen individuën. Het meeste verzet kwam van de kant van de communisten, anarchisten en van de kerken, met name van de kant van de Katholieken. De Lutherse kerk was opmerkelijk meegaand met het nazi-bewind.

Een stroming als het nationaal socialisme is gericht op de kleine man, de arbeider. Dat is de socialistische kant zowel als de nationalistische kant. Het socialisme maakt iedereen gelijk. Het nationalisme komt voort uit de onmacht van de kleine man om zich te handhaven in een steeds groter wordende wereld. De elite die de grote bedrijven bestuurt heeft daar weinig last van; voor hen geldt dat meer buitenland meer markt en meer mogelijkheden voor goedkope grondstoffen en meer goedkope arbeidskrachten betekent. De leiders van het NS en de elite vinden elkaar snel omdat ze elkaar niet kunnen missen; de grote industrieën brengen immers veel kapitaal en werkgelegenheid binnen. De groep die in dit verhaal buiten de boot valt zijn de middenstanders; ze zorgen voor weinig arbeidsplaatsen, want runnen hun bedrijfjes in hun uppie en ze kopen in het buitenland wat ze kunnen als dat voordeliger is. De middenstanders (en intellectuelen) zullen zich dus tegen het N.S. keren. De intellectuelen vooral omdat een systeem van gelijke monniken gelijke kappen hen in hun vrijheid beperkt. De middenstanders omdat zij met de inperking van hun vrijheid hun winstmarges zien verdwijnen.

het Duitse verzet was het werk van enkelingen en de getrouwen diezij om zich heen hadden. Zoals bv dominee Martin Niemoller (umlaut op de o), en de militair Graaf von Stauffnberg, en de Jezuiet Muckermann. Zij kwamen om.

Bronnen:
http://militaria.forum-xl.com/viewtopic.ph...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100