Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is het waarde verschil tussen een ingekleurde gravure en een ongekleurd exemplaar ? En waarom is dat verschil ?

Bij oude landkaarten ( Visscher, Ortelius, Vagoundy, etc) zie je vaak een gravure (landkaart),die gekleurd is, maar ook exemplaren die niet hand ingekleurd zijn.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
4.7K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Vroeger bestonden er ateliers waar afbeeldingen met de hand werden ingekleurd. Dat gebeurde zowel voor geïllustreerde boeken (met b.v. landkaarten, gravures van gebouwen of afbeeldingen in biologieboeken) als voor weekbladen. Een bekend voorbeeld zijn de illustraties in het Parijse blad La Mode Illustree, dat wekelijks werd uitgegeven.

Het prijsverschil tussen gekeurde en ongekleurde illustraties komt vooral doordat men handgekleurde gravures aantrekkelijker vindt om in te lijsten en op te hangen.
Overigens zijn er ook veel gravures in omloop die weliswaar oud zijn, maar "nieuw" zijn ingekleurd. Met een beetje waterverf en wat handigheid, kun je zo'n oude gravure zelf inkleuren. Het resultaat is vaak niet van echt te onderscheiden.
(Lees meer...)
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
voldoende duidelijk antwoord

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding