Hoe kon het dat Zwitserland neutraal en/of niet bezet was in de tweede wereld oorlog?

Als je kijkt naar de kaart van Europa, met alle door de Duitsers bezette gebieden, ligt Zwitserland als wit vlekje in het midden tussen alle bezette gebieden... Hoe kan dit? Waarom hebben de Duitsers Zwitserland niet bezet, zoals ze met alle andere landen deden?

Ik vind de uitspraak "Zwitserland was neutraal" zo waardeloos, omdat Hitler ondanks verdragen en afspraken uiteindelijk toch wel landen binnen viel als hij dat wilde.

En in het kader van "lebensraum", vind ik het al helemaal vreemd dat dat land in het midden van alles altijd maar onbezet bleef...

Hoe kan dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Duitsland had zeker plannen om Zwitserland te bezetten, maar op dat moment was Hitler erg druk bezig met Engeland wat veel manschappen en moeite koste en wilde zich niet nog een probleem tegelijk op de hals halen. Een Zwitserse Generaal heeft namelijk gedreigd met een zware tegenstand als de Duitsers een bezetting zouden pogen. Overigens heeft Zwitserland wel degelijk Duitse vliegtuigen neergehaald die boven het luchtruim vlogen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwitserland_tijdens_de_Tweede_Wereldoorlog Toegevoegd na 2 minuten: Tevens zouden de Zwitsers een hoop bruggen en wegen opblazen bij een invasie. Dat zou het land, ivm de Alpen, bijna onmogelijk maken voor Hitler om te bezetten.

Er wordt altijd vergeten dat Zwitserland toch niet helemaal neutraal was en dat zwitserse banken hun voordeel hebben gedaan met bv het verdwenen nazi-goud. valse neutraliteit waar de nazi's op het einde dankbaar gebruik van maakten voor het wegsluizen van geld en dergelijke en een mogelijke ontsnappingsroute. Mss is dat ook de reden geweest dat Nazi-duitsland besloten heeft om niet aan te vallen zo'n vals neutraal land heeft zijn voordelen en dat mes sneed aan 2 kanten dwz zowel duitsland als zwitserland werden er beter van. mijn persoonlijke mening is dat er aanvankelijk wel een intentie van de duitsers was zwitserland binnen te vallen, maar dat de zwitsers het onder, de mantel van neutraliteit, op een akkoordje met de nazi's hebben gegooid met als gevolg dat zwitserland "vrij" bleef en de nazi's in het geheim geld, goud en andere waardevolle zaken daar konden "opslaan".

Wat er vooral ook mee te maken heeft is dat Zwitserland een bijna onmogelijk gebied is om tactiekvol te kunnen bezetten. De vele hoge bergen belemmeren dit. Er werd inderdaad dan ook nog eens gedreigd met het opblazen van bruggen, spoorlijnen en dergelijke als Duitsland Zwitserland binnen zou vallen, dan is het gewoon bijna een onmogelijke missie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100