Tijdens de Tweede coalitie tegen Frankrijk werd het land o.a geteisterd door staatsleningen. Van wie werd er geleend dan?!

http://nl.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Bonaparte

In het zgn hoofdartikel http://nl.wikipedia.org/wiki/Staatsgreep_van_18_Brumaire is er verder niks over terug te vinden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik heb op internet helaas niets teruggevonden van leningen aan het revolutionaire Frankrijk. Maar ik dacht in Jacques Pressers werk over Napoleon vroeger gelezen te hebben dat Frankrijk veel schulden in voornamelijk Groot- Brittannië, het continentaal stelsel was nog niet begonnen, en in de nieuw gevormde Verenigde Staten had uit staan. De VS wilden Frankrijk graag steunen op hun weg naar een langdurige vrede na de tien jaar onrust die na 1789 was ontstaan. Daarom leenden ze Frankrijk geld uit, zodat men de staten met het ancièn régime, Oostenrijk en Pruisen tegen kon houden. Voor de Britten waren de inkomsten uit leningen bijna onmisbaar. Later, toen de oorlogen bleven doorgaan werd de rol van Frankrijk als geldlener ongeveer overgenomen door Rusland en Oostenrijk. Hierbij dient gezegd te worden dat de Britse haat jegens Frankrijk in 1800 nog lang niet zo groot was als 5 jaar later waardoor het niet opwoog tegen het geld dat Britten uit de leningen ontvingen. Jacques Presser heeft een aantal hoofdstukken over de economie van Frankrijk in de Napoleontische tijd geschreven. Wellicht is dat interessant.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100