hoe komt dat Arabieren hun uitblinkende prestatie in de wetenschap kwijt zijn geraakt?

als je in de geschedenis gaat zoeken vind je dat arabieren best goed waren in alle aspecten van de wetenschap en kunst, er waren uitblinkers in astrologie ,medicine,wiskunde,architectuur enz.
heeft het achterblijven van arabieren ,van heden, op alle niveau's te maken met de islam of niet
motiveer s.v.p.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De islamitische wetenschap had zijn bloeiperiode tot ± de 13e eeuw. Tot die tijd was de islam in vergelijking tot het Christendom veruit de meest vooruitstrevende en liberale van de twee. Het Christelijke Europa bevond zich in wat wij noemen de donkere middeleeuwen, waarbij de wetenschap nauwelijks ruimte kreeg. In de 13e eeuw heeft de islamitische wereld veel tegenslagen gekend. De kruisvaarden, maar vooral ook de militaire successen van de mongolen (Dzjengiz Khan) hebben een enorme slag toegebracht aan het islamitische rijk, met als dieptepunt de ondergang van Baghdad in 1258, waarbij complete bibliotheken en veel wetenschappelijke kennis in vlammen is opgegaan. Door die vele tegenslagen dachten vele traditionele islamistiche geleerden dat die overwinningen van de mongolen het gevolg waren van de wat liberale koers die men tot dan toe voerde en pleitte men juist voor meer terughoudendheid. Men ging zich weer meer richten tot Allah en men beperkte het wetenschappelijke onderzoek enorm. Ondertussen kende Europa de renaissance en de Verlichting die de oorzaak waren van de wetenschappelijke opleving in Europa die de Christelijke wereld de wetenchappelijke voorsprong gaven die ze nu nog steeds heeft. De islam heeft een dergelijke verlichtingsperiode (nog) niet echt gekend, hoewel er tegenwoordig wel steeds meer vrije, liberale moslims zich hiervoor openlijk uitspreken.

Omdat ze niet meer worden geaccepteerd in de wereld vanwege hun geloof

Het heeft niets met de Islam te maken, er zijn nog steeds legio wetenschappers uit diverse Arabische landen. kijk maar eens rond in de wetenschappelijke wereld, je treft er wetenschappers van verschillende religies en herkomsten, religie doet er in deze niet toe, evenals herkomst. wat wel een verschil uitmaakt is wie heeft de meeste geldschieters om zijn/haar onderzoek te bekostigen.

En aan bovenstaande zou ik nog willen toevoegen het algeheel verval van de arabische wereld dat er toe leidde dat in de 19e eeuw een groot deel van de arabische wereld is gekoloniseerd door Engeland en Frankrijk of in een afhankelijkheidsrelatie geraakte. Na het uiteenvallen van het Ottomaanse rijk ontstonden tal van nieuwe staatsheden die werden geregeerd door kortzichtige op macht en geld beluste demagogische potentaten die geen enkele interesse om kunst en wetenschap te stimuleren.

Aan het uitstekende antwoord van dutchbright wil ik toevoegen dat de openheid voor andere culturen een grote rol heeft gespeeld. De vroege arabische wereld kende bloei door handel via de grote handelsroutes. Dat leverde niet alleen rijkdom op, maar ook vermenging van culturen. In die tijd stond men daar nog open voor. De grotere steden waren verzamelingen van multiculturele groepen. Door de tegenslagen werden andere culturen als vijandig gezien. Men beperkte zich tot contact met "ons soort mensen". De wetenschap stortte in. In de westerse wereld is hetzelfde gebeurd. Door de vele oorlogen, gecombineerd met handel, trad zowel rijkdom op als grote volksverhuizingen. Daardoor werden onze steden verzamelingen van multiculturele groepen. Men stond open voor andere ideeën. De wetenschap kwam tot bloei.

Dat de arabieren in 1258 in baghdad hun wetenschappelijke bibliotheek door dhehgis khan zijn kwijtgeraakt is zo lang geleden dat men daar normaal gesproken na 800 jaar echt geen last meer van zou hebben.Op een of andere manier, een mutatie in de hersenen(?) is men zo fanatiek gelovig geworden dat voor aardse zaken geen tijd meer is.Wie het fanatisme ziet hoe de koran uit het hoofd geleerd wordt en hoeveel tijd er ook daarna er aan besteed wordt,kan begrijpen dat er geen tijd meer is om zich wetenschappelijk te ontwikkelen.De arabieren vinden het hiernamaals belangrijker dan het "NU", .Wie jaar in jaar uit met de koran bezig is zal het heel moeilijk hebben ook nog eens werktuigbouwkundige te worden.Uitzonderingen daargelaten

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100