Wat is de oorsprong van het mythische wezen de Feniks?

in Harry Potter en andere fantasy verhalen komt de Feniks voor, maar welk verhaal was het eerste of waar komt het mythische wezen eigenlijk vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De Grieken geloofden dat de feniks in staat was steeds weer opnieuw uit zijn eigen as herboren te worden. Hij zal dan bovenin een boom van kruiden een nest maken en daarin verbranden. Door de geur van de kruiden zal hij opnieuw geboren worden. In de Chinese cultuur staat het dier voor het vrouwelijke geslacht op de wereld. Ook schreef de Germaanse dichter Ovidius in een gedicht dat de Assyriërs de vogel feniks noemen. Hij zou geen zaden en grassen eten, maar het sap van sappige kruiden gebruiken als levensmiddel. Na vijfhonderd jaar geleefd te hebben zou de feniks hoog in een eik een nest van schors, kruiden en mirre maken. Als hij erin zat vloog het in brand. De geur van de kruiden neemt de ziel van de oude feniks mee. Het lichaam verbrandt en er komt een kleine feniks uit. Hierin nam de oude ziel weer plaats om weer 500 jaar te leven. Voordat hij door de Grieken werd teruggehaald, verscheen de feniks, de goddelijke vogel, voor het eerst in Egypte; het is een grijsachtige reiger, een dier, dat verbonden was aan de seizoenen en getijden van het water van de Nijl. De Egyptenaren dachten dat hij zichzelf voortplantte om mee te doen aan de feesten van de wedergeboorte van de natuur. Het christelijk geloof zag in de feniks het symbool van de herrijzenis. Twee Europese, en tenminste één Aziatische Ridderorden van de Feniks, werden naar dit fabeldier genoemd: Orde van de Feniks (Griekenland), Orde van de Feniks (Hohenlohe) en Orde van de Feniks (Republiek China).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Feniks

Deze mythische, heilige vuurvogel wordt teruggevonden in mythologieën van het oude Griekenland, de Perzië, Arabië. Rome, China en Fenicië. Herodotus noemde al in 500 voor Christus al de Feniks toen hij de dieren van Egypte beschreef. Hij schreef ongeveer het volgende: "Een van de heilige vogels is de Phoenix. Ik heb deze niet daadwerkelijk gezien maar er slechts een schilderij van gezien omdat ze het land niet vaak bezoeken. In Heliopolis hoorde ik dat ze slechts eens in de 500 jaar komen. Alleen als de vader van een Phoenix sterft bezoeken ze Egypte. Als het schilderij betrouwbaar was dan kan ik het volgende vertellen: zijn veren zijn goud maar overwegend rood en zijn verschijningsvorm en grootte doet denken aan een adelaar. Ze vertellen iets bijzonders over de daden van de Phoenix maar ik geloof dat niet echt, ze zeggen dat de vogel vertrekt vanaf zijn geboortegrond in Arabië om door te reizen naar het heiligdom van de zon om zijn vader daar te begraven. " Er zijn nog meer vuurvogels die gerelateerd zijn aan de Phoenix, zoals de Fenghuang, Bennu, Adarna en Garuda. Het is moeilijk te achterhalen welke vuurvogel de oudst beschrevene is.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Phoenix_%28my...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100