Waarom viel Duistland in wo 1 niet Nederland aan en in wo2 wel?

Weet jij het antwoord?

/2500

WO1 begon als oorlog tussen Servië en Oostenrijk. Duitsland was een bondgenoot van Oostenrijk en hielp hen. Rusland van Servië dus toen werd het een oorlog tussen Servië, Rusland, Oostenrijk en Duitsland. Frankrijk en Engeland besloten Rusland te helpen en mengden zich ook in deze oorlog. Duitsland was behoorlijk sterk en Amerika bemoeide zich er mee (voornamelijk omdat duitsland schepen van Amerika toegang ontzegde en bombadeerde). In een notendop wereldoorlog 1. Nederland valt er dus buiten. Wij kozen ervoor geen kant te kiezen en de andere landen hadden geen reden ons aan te vallen. Het ontstaan van wereldoorlog twee had een hele andere reden. Kort door de bocht gezegd wilde Duitsland over heel de wereld regeren, dus moesten ze ook Nederland aanvallen. Ik kan er veel meer aan toevoegen, maar ik denk dat dit al wel antwoord geeft.

Keizer Wilhelm was nog verre familie van Koningin Wilhelmina en evengoed trokken zijn troepen wel door Zuid-Limburg om een snelle aanval te hebben. Hitler geloofde niet in de blijvende neutraliteit van Nederland en bovendien was Hitler uit op een groot Germaans rijk, waar Nederland toch ook deel van zou moeten uitmaken.

Daar is niet een kort antwoord op gegeven, zonder bepaalde dingen weg te laten, maar ik zal het proberen. De Eerste Wereldoorlog ontstond doordat veel grote rijken in Europa verdragen met elkaar hadden, die elkaar beschermden. Daaruit ontstond een conflict met aan de ene kant Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en de Ottomanen, en aan de andere kant o.a. Rusland, Frankrijk en Engeland. Nederland en België waren twee relatief kleine onbelangrijke landen in dit conflict. De neutraliteit van België was een reden voor Engeland om Duitsland de oorlog te verklaren, omdat Duitsland de neutraliteit van België ophief. Nederland raakte niet betrokken in het conflict. In de Tweede Wereldoorlog wilde Nederland neutraal blijven, maar er werd bijvoorbeeld wel gemobiliseerd n.a.v. de ontwikkelingen in Polen. Naarmate de oorlog vorderde, waren er strategische (aan zee, Engeland aan de overzijde) en ideologische redenen (rassenfilosofie) voor Duitsland om tóch Nederland te bezetten. Heel kort door de bocht, in beide Wereldoorlogen was Nederland neutraal, alleen in de Tweede Wereldoorlog werd dit niet door Duitsland geëerbiedigd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100