Is het Napoleon of Napoléon

Hoe schrijf je Napoleon? Zo Napoleon of zo Napoléon? Of heeft het te maken met Code napoleon?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Napoleon schrijf je zónder accent aigu. Die voornaam wordt in het Spaans wél met dat teken geschreven. Zo heeft El Salvador een president gehad die José Napoleón Duarte heette. Toegevoegd na 1 uur: Op http://beeldbank.nationaalarchief.nl/nl/afbeeldingen/thema/124-historische-documenten/indeling/detail/start/3 vind je een origineel document met de handtekening van Napoleon Bonaparte:

Napoleon Bonaparte De Code Napoleon was de naam voor de burgerlijke wetgeving in de tijd dat napoleon keizer was

Napoleon schrijf je zónder accent aigu. Het is Napoleon

Ok,je schrijft t gewoon als Napoleon,maar spreekt het uit als Na-po-le-ón (met de nadruk dus op de vierde lettergreep!). Dus in het Frans klinkt het als Nà-pò-le-ón Bó-na-pár-tè.

Napoleone di Bonaparte, in het Frans worden beide gebruikt. Met é is correct volgens de uitspraak van het Italo-corsicaans, maar zonder é is de officiële.

Dat hangt van de taal af en van de spelling. In Jacques Presser's 'Napoleon, historie en legende', wordt het vaak met accent geschreven, maar in moderne boeken van bijvoorbeeld Zamoyski of Welten niet. Daar spellen ze generaal Davout ook als Davoust. Het boek stamt uit 1946 dus ik denk dat het aan de spelling ligt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100