wat wordt er ook alweer bedoelt met 'de verlichting'?

Weet jij het antwoord?

/2500

lampen die binnen of buiten staan/hangen

De verlichting is de naam die gebruikt wordt om een politieke en filosofische beweging aan te duiden die de opvattingen over politiek, filosofie, wetenschap en religie binnen de westerse wereld grondig wijzigde. Het was een reactie op het dogmatische autoriteitsgeloof. De verlichting kent een kritische en een constructieve zijde. De kritische zijde bekritiseert (geïnstitutionaliseerd) geloof en onredelijkheid. De constructieve kant gaat over het zoeken naar nieuwe kennis (wetenschap) en nieuwe samenlevingsvormen met als idealen rechtvaardigheid, democratie en mensenrechten. Het is niet mogelijk om het exacte begin en einde ervan aan te duiden, maar ruwweg duurde de verlichting van 1650 tot de Franse Revolutie (eind 18e eeuw). Men spreekt ook van de Eeuw van de Rede. Wanneer de verlichting niet als een periode maar als een proces wordt opgevat, strekt haar invloed zich ook na deze periode uit.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Verlichting_(...

Hiermee bedoeld men de stroming die ontstond vanaf 1650 tot aan de franse revolutie. Geleerde en geletterden gingen op een andere manier denken, en schrijven. Mensen werden gemotiveerd om vrij te denken, de verlichting staat dan ook aan de wieg van de democratie zoals wij deze in "het westen" kennen.

In de 18de eeuw (verlichting) ging men de samenleving onderzoeken. Een paar kenmerken van de verlichting: De samenleving wetenschappelijk onderzoeken Zelf nadenken en dan pas bepalen of een andere mening klopt. En van wetten leren. Gelijkheid en een menswaardig bestaan voor iedereen Men moest op aarde ook gelukkig zijn. Overal op de wereld gelijk. Ze streden tegen onrecht. En men moet vrijheid hebben. Het volk hoort de macht in de staat te hebben Niet de koning/kerk maar volk de macht. Zelf afspraken maken en in grondwetten zetten.

Het verlichten van lampen in en om het huis op straat in winkels enz.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100