Hoe te doen (zie uitleg)?

Ik weet dat je een gesproken tekst op een nieuwe regel moet beginnen, maar geldt dat voor onderstaande situatie ook:

SITUATIE 1:

Hij ging op een van de fraai bewerkte stoelen zitten en vroeg:
´waar wilde u het over hebben?'

OF MOET HET ZO ZIJN:

SITUATIE 2:

Hij ging op een van de fraai bewerkte stoelen zitten en vroeg: ´waar wilde u het over hebben´?


BTW: het antwoord mag gegeven worden door met situatie 1 of situatie 2 te antwoorden.


Mijn excussus voor de eventuele onduidelijkheid.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik zou voor situatie 2 kiezen, dat staat wat "mooier".. alleen zou ik dan het woordje " waar" met een hoofdletter schrijven...en inderdaad; je hoeft volgens mij niet persé gesproken tekst op een nieuwe regel te laten beginnen hoor...

Situatie 2.

Bij een dialoog: situatie 1. Gewone boekvorm: situatie 2.

Volgens mij moet het taalkundig officieel zo: Hij ging op een van de fraai bewerkte stoelen zitten en vroeg: 'waar wilde u het over hebben?". Oftewel, de vraag (die gesproken wordt door iemand) moet met het vraagteken binnen de aanhalingstekens geplaatst worden. En de complete zin moet vervolgens gewoon afgesloten worden door een punt. Het argument dat gesproken tekst op een nieuwe regel moet beginnen heb ik nog nooit gehoord, ondanks dat ik het zelf ook wel helder vind. Toegevoegd na 58 seconden: Maar dan met gelijkwaardige aanhalingstekens natuurlijk. ;-) Zo dus: Hij ging op een van de fraai bewerkte stoelen zitten en vroeg: "waar wilde u het over hebben?".

Situatie 2: Hij ging op een van de fraai bewerkte stoelen zitten, en vroeg: "Waar wilde u het over hebben?". Dat is m, schrijf zelf verhaaltjes.

Situatie 2, maar dan 'waar' met een hoofdletter, het vraagteken binnen de aanhalingstekens (hoort bij de vraag) en alles afsluiten met een punt.

2

Zonder meer: '2'

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100