Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

hoe zit het als een auteur een songtekst of adres wil gebruiken?

Als een auteur een lyrics of een adres in zijn boek wil zetten, mag dat dan zomaar? Of moet die gene dan toestemming vragen?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
698

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Geachte SheWolf,

Om te bepalen of er auteursrechten op een werk van toepassing zijn, moet het in de wet staan, en daartussen staan ook muziekwerken zonder of met tekst. Zie hiervoor ook de link. Het is dus een werk dat door auteursrechten beschermd wordt. Om het als schrijver te gebruiken, moet de schrijver dus toestemming krijgen van de platenmaatschappij van wie het liedje is. Meestal resulteert dit in een financiële transactie, maar er moet dus inderdaad toestemming voor worden verleend.

Met vriendelijke groeten,

H. van Hout
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Citeren is altijd toegestaan net als het overnemen van een klein stukje muziek of tekst, mits je verwijst naar de auteursrechthebbende. Om moeilijkheden te voorkomen kun je het letterlijk overnemen beter vermijden en daarvoor in de plaats parafraseren.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding