Hebben alle sprookjes een goede afloop?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sprookje komt van het Griekse woord sproke, dat verhaal of vertelling betekent. Dit hoeft niet persee een verhaal met een goede afloop te zijn. Bovendien heb je ook Schrekmärchen: sprookjes die bewust een slechte afloop hebben om kinderen te waarschuwen voor gevaren.

Nee, sprookjes hebben niet altijd zo'n goede afloop. De oorspronkelijke sprookjes van Grimm zeker niet altijd en er zijn ook schrijvers die sprookjes bewust niet goed af laten lopen. Oorspronkelijk was het kenmerk van een sprookje ook helemaal niet dat het goed afliep, maar dat het een kort verhaal met fantasierijke elementen was dat een duidelijke moraal had.

Ja, want sprookjes eindigen altijd met: En ze leefden nog lang en gelukkig"!

Ja, al was dat niet altijd zo. Vroeger waren de sprookjes niet voor de kinderen bedoeld, ze waren bedoeld als waarschuwingsverhalen die kinderen bang moesten maken voor wolven en weerwolven. 'Roodkapje' is zo'n verhaal, in de oorspronkelijke versie van dit sprookje overleeft zij het niet. Sprookjes werden van mond op mond verteld en daardaar bestaan er van veel sprookjes verschillende versies. Een goed einde van de sprookjes betekent meestal dat de meisjes gaan trouwen met een knappe prins (Assepoester en Sneeuwwitje) en dat de kinderen en jonge mannen heel rijk worden (Klein Duimpje en de Gelaarsde Kat), of een veilige thuiskomst (Hans en Grietje, Roodkapje) http://www.iselinge.nl/scholenplein/pabolessen/00012bsprookjes/ Toegevoegd na 1 minuut: daardaar=daardoor

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sprookje

De rattenvanger van Hamelen en het meisje met de zwavelstokjes zijn twee voorbeelden waarbij het verhaal niet zo goed afloopt!

Dat ligt er maar aan van welke kant je het bekijkt. Het sprookje van Hans en Grietje loopt voor hen wel, maar voor de heks niet goed af.

Sinds de sprookjes niet meer bij het haardvuur aan volwassenen verteld worden, maar aan kinderen op de rand van het bed, voor het slapen gaan, hebben ze een goede afloop.

ja! tenzij je je eigen sprookje maakt die eindigt in een nachtmerrie ;p

Zeker niet! Ben zelf vroeger veel voorgelezen uit van die grote sprookjesboeken van de Gebroeders Grimm en Hans Christiaan Andersen. Was er helemaal niet blij mee dat er van de kleine Zeemeermin een niet zo leuke versie is. Het origineel is wel een mooi verhaal, maar loopt helemaal niet goed af... Alice in Wonderland was trouwens ook veel enger dan de Disney-versie ;-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100