Welk boek geeft informatie over de psychische gevolgen van WO I?

Daarbij doel ik op zowel gevolgen voor individuele oorlogsslachtoffers als de veranderingen in de maatschappij en de ontwikkelingen in de psychiatrie. Filmtips zijn ook welkom.
Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

The soldier's return / Alan Monaghan. London [etc.] : Pan Books, 2011. ISBN 978-0-330-50580-2. Is 326 bladzijden dik. Na drie jaar aan het front in Noord-Frankrijk keert Stephen Ryan in 1918 terug naar Ierland. Zijn positie is lastig. Door veel Ieren wordt hij gezien als verrader omdat hij in het Britse leger vocht. Zijn broer John krijgt een steeds belangrijker plaats in Sin Fein, de Ierse vrijheidsbeweging. Terwijl Stephen vecht tegen de psychische gevolgen van de verschrikkingen die hij heeft meegemaakt, laat hij zowel zijn trouwe vriendin en zijn briljante universitaire carrière bijna schieten. Hij wil niet vechten in een nieuwe oorlog, maar dat wordt haast onmogelijk als zijn opa op beestachtige wijze vermoord wordt door een Britse eenheid. Het is het tweede deel van een trilogie (eerste deel heet "The soldier's song"), maar is ook afzonderlijk goed te lezen. Het schetst niet alleen de gruwelen aan het front, maar vooral de situatie van Ierland in 1918 waar de paasopstand van 1916 bloedig is neergeslagen. En waar de Britten jacht maken op rebellen, maar daardoor steeds meer vijanden maken. Het is echter [nog] niet in het Nederlands vertaald, dus je moet de Engelse taal goed beheersen om het boek te kunnen begrijpen.

Bronnen:
Picarta

Romans en verhalen Laurens Abbink Spaink en Erik Brus (red.), Zwartboek Bernlef, Een jongelingsoorlog Conny Braam, Het schandaal Jan Cremer, De Hunnen Inez van Dullemen, Heldendroom G.L. Durlacher, Godvergeten tijd: de verhalen Jessica Durlacher, Het geweten Carl Friedman, Tralievader Maarten ’t Hart, De nakomer Jan de Hartog, Schipper naast God Heere Heeresma, Een jongen uit Plan Zuid : ’38-’46 Hellema, Niet van horen zeggen Willem Frederik Hermans, De donkere kamer van Damokles Yvonne Keuls, Daniël Maandag Lisette Lewin, Een hart van prikkeldraad Tessa de Loo, De tweeling Marga Minco, Het bittere kruid : een kleine kroniek Harry Mulisch, De aanslag Hans Münstermann, Het gelukkige jaar 1940 J. Presser, De nacht der Girondijnen Ton van Reen, Concert voor de Führer Gerard Reve, Werther Nieland ; De ondergang van de familie Boslowits Tomas Ross, King Kong : het verraad van Arnhem Arthur Umbgrove, Midden op de weg, zo hard mogelijk S. Vestdijk, Pastorale 1943 : roman uit de tijd van de Duitse overheersing Anne de Vries, De levensroman van Johannes Post Theun de Vries, Het meisje met het rode haar : roman uit de jaren 1942-1945 Jan Wolkers, Kort Amerikaans Annejet van der Zijl, Sonny Boy J.W. Ooms, De val van de vesting Jan Siebelink, Oscar

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100