Hoe geef je in een boek of tekst aan dat iemand iets zegt?

Hoe zat het met de aanhalingstekens?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

En toen riep hij hard: "Zo moet dat!". Dus eerst een dubbele punt, dan openen met aanhalingstekens, en aan het eind van wat er gezegd wordt sluiten met aanhalingstekens. Toegevoegd na 2 minuten: De eerste letter van wat er gezegd wordt schrijf je met een hoofdletter.

aanhanlingstekenes onder [tekst] aanhalingstekens boven

En toen riep hij hard; "zo moet dat" ;) Eerst de ; en dan tussen haakjes wat er gezegt word of werd. Toegevoegd na 1 minuut: Haakjes moest zijn "aanhalingstekens" :)

Hij zei: "Dat is een goed boek". Dus dubbele punt aanhalingsteken openen en aan het eind van de zin aanhalingsteken sluiten. Vroeger zette je het aanhalingsteken openen onderaan en het aanhalingsteken sluiten boven aan maar met een pc is dat lastig.

Er zijn meer manieren dan de ene manier die herhaaldelijk hierboven wordt geopperd. Even allemaal op een rijtje. NB: Of je " of ' gebruikt voor je dialoog is vrij persoonlijk. Ik hanteer de stelling dat ' gebruikt wordt voor dialoog en " voor een "nuancering". ;) Hij zei: 'Dat had je beloofd.' 'Dat had je beloofd,' zei hij. 'Had je dat niet beloofd?' vroeg hij. (dus ook na een interpunctieteken dat normaal een zin afsluit [? of !] een kleine letter) 'Wat,' vroeg hij, 'had jij nou beloofd?'

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100