Waarom zijn sommige schilderijen zo duur, terwijl ze eigenlijk niet eens mooi zijn? En heel mooie soms goedkoop?

Wie of wat bepaald de waarde? wordt dit op voorhand bepaald, afgesproken?

Weet jij het antwoord?

/2500

De prijs wordt door de markt betaald. Of, wat de gek er voor betaald. Simpel he. Toegevoegd na 21 uur: Herstel: De prijs wordt door de markt bepaald. Of, wat de gek er voor betaald. Simpel he.

het hangt er vanaf wat mensen bereidt zijn ervoor te betalen, en hoeveel dat er zijn. Als er veel mensen die het willen hebben zal de prijs ook weer stijgen omdat het een gewild opbect is. factoren die meespelen zijn o.a. de algemene 'mooiheid', wie de schilder is, of er een verhaal achter zit wat het bijzonder maakt of het schilderij zelf is hel bijzonder(de mona lisa is bijvoorbeeld bijzonder omdat daar het van een lach perfecht geschilderd zou zijn) maar het kan ook gewoon heel oud zijn.

Schilderijen zijn unieke objecten, er is er maar 1 van. Als een schilder erg geliefd is, erg geprezen is om zijn werk, dan worden zijn schilderijen voor hoge bedragen verkocht. De schilderijen zijn waardevol. tot zover het 'waarom zijn ze duur'. en nu het 'terwijl ze niet eens mooi zijn': Iets is niet mooi, iets wordt mooi gevonden. Mooi is een mening. Wat jij mooi vindt, vindt je buurman lelijk en andersom. Dus 'mooi' is geen criterium voor de waarde van een schilderij, het is alleen een criterium van de waarde die het voor jou heeft. En hetzelfde geldt dus voor de goedkope mooie schilderijen waar je het over hebt: die zijn blijkbaar niet waardevol, maar jij vindt ze mooi. Ik kan je maar één raad geven: bij het inrichten van een huis, koop dan gewoon een schilderij wat jij mooi vindt. Dan ben je veel goedkoper uit...

De naam is belangrijk. Een slecht schilderij van Van Gogh is meer waar dan een mooi schilderij van jouw buurman.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100