Wat is het verschil tussen cross overs en eclecticisme?

Voor zover bij mij bekend is eclecticisme geen stijlaanduiding die passend is voor een bepaalde periode. Het is een woord dat in bepaalde context gebruikt wordt binnen de kunsten. Het woord Neo (-barok bijvoorbeeld) komt hierbij ook vaak voor.
Maar bij cross over is dit zelfde het geval. Het is een moderner woord misschien en misschien iets meer binnen muziekjargon gebruikt. Ik begrijp niet goed wanneer de termen binnen de juiste context geplaatst moet worden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de kunstgeschiedenis wordt vaak gesproken over eclecticisme, wanneer een kunsstroming (meestal architectuur) heel veel leent van allerlei voorafgaande stromingen, en het dus een beetje een ratjetoe van stromingen is, oftewel niet erg stijlvast. Cross-over wordt inderdaad vaker in de muziekwereld gebruikt om een muziekstijl aan te duiden die een beetje van de ene , maar ook een beetje van een heel andere muziekstroming is. Zoals bvb rap met metalmuziek (o.a. Bodycount) om maar iets te noemen. Het heeft dus inderdaad grofweg dezelfde betekenis, maar ik denk niet dat cross-over ooit gebruikt wordt om een stijl in de kunstgeschiedenis te verduidelijken en vice versa.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100