Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe komt het dat er juist in oude achterstandswijken zoveel kinderen lijden aan loodvergiftiging?

Wereldwijd hebben zo'n 800 miljoen kinderen te veel lood in hun bloed, concluderen kinderrechtenorganisatie Unicef en milieuorganisatie Pure Earth na analyse van internationale gezondheidsdata. Dat is ongeveer een derde van alle kinderen.
De meeste loodvergiftigingen komen voor in Zuid-Azië en delen van Afrika. Ze worden veroorzaakt door onder meer loden waterleidingen en illegale recycling van bijvoorbeeld accu's, zegt Unicef. Ook in West-Europa (Parijs, Marseille, Lyon, Amsterdam, Rotterdam komt het veel voor.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je dagelijks met lood in aanraking komt, kun je loodvergiftiging krijgen. Met symptomen als anorexia, misselijkheid, constipatie en hoofdpijn. En erger: heftige buikpijnen (loodkolieken), spierslapte en extreme vermoeidheid, soms zelfs verlammingen. Het centrale zenuwstelsel kan worden aangetast en delirium en coma kunnen optreden. Tot in de jaren dertig van de vorige eeuw werd veel lood gebruikt in verf bij schilderwerk in woningen. Door inademing ontstond loodvergiftiging. De Veiligheidswet 1934 en het Veiligheidsbesluit 1938 hebben het gebruik van deze loodhoudende verven in Nederland aanzienlijk teruggedrongen. Ook werd veel lood gebruikt in waterleidingbuizen - met als gevolg kans op loodvergiftiging voor degenen die in huizen woonden met deze loden buizen. In oude achterstandswijken kan in woningen nog lood worden aangetroffen. Bron: Winkler Prins encyclopedie.

Omdat zij vaker in huizen wonen met afbladderende verf. Vaak staan die woningen ook in de buurt waar veel verkeer en luchtvervuiling voorkomt.

Bronnen:
https://books.google.nl/books?id=S8Vl6vIvs...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100