Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je dood gaan aan diabetes?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het aantal mensen dat direct sterft aan veel te hoge bloedsuikerspiegels is heel klein. Deze zeldzame verwikkeling van diabetes kan in extreme omstandigheden voorkomen, bijvoorbeeld wanneer iemand met diabetes zijn medicatie niet innam en lang niet kon drinken. Tot slot dragen alle vormen van diabetes, maar vooral type 2, bij tot een verhoogd cardiovasculair risico en hebben mensen met diabetes een verhoogd risico op hartinfarcten, CVAs en aantasting van de grote bloedvaten van buik en benen. Dit is een zeer somber verhaal, maar dat hoeft het niet te zijn, want we weten nu dat goede bloedsuikercontrole en dus vroegtijdige opsporing met start van goede diabetesbehandeling deze verwikkelingen voorkomt.

Bronnen:
https://www.knack.be/nieuws/wetenschap/kan...

Ja, dat kan. Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Het kan iedereen overkomen. Diabetes zorgt voor veel andere problemen in het lichaam, complicaties; 10-43% mensen met diabetes krijgt hart- en vaatziekten. Naast het aantal Nederlanders met de officiële diagnose diabetes, heeft ook een flink aantal mensen diabetes zonder het te weten. ----- Echter voordat het zo ver is, kunnen delen van je lichaam afsterven. Hierdoor moet bv een (deel van een) voet of been geamputeerd worden, waardoor het leven van een diabeet dramatisch veranderen kan. Van patiënt met medicatie kan je zo in een rolstoel terecht komen. ----- Regelmatig de pedicure met diabetes aantekening bezoeken. Deze onderhoudt de voet en nagels en heeft goed zicht op eventuele wondjes of zweren die kunnen uitgroeien tot een groot probleem. E.e.a. komt omdat iemand met diabetes minder of geen gevoel in de voet krijgt/heeft of minder zicht erop. Bij een eenvoudig wondje aan de voet is een simpel vaatonderzoek voldoende om vast te stellen wat het probleem is.

Bronnen:
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes...
https://www.dvn.nl/nieuws/nieuwsbericht/on...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100