Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom en hoe krijg je spierpijn als je besmet bent met een virus?

Bij een virusinfectie zoals flinke verkoudheid of griep kan je veel last krijgen van spierpijn. Ik wil graag weten wat het biochemische proces hierachter is en welke stoffen erbij betrokken zijn. Links naar Engelstalige biochemische artikelen vind ik ook prima, maar maak wel een samenvatting in je antwoord zodat ook niet Engels sprekende GV-ers wat aan het antwoord kunnen hebben.

In een eerdere vraag: http://www.goeievraag.nl/vraag/spierpijn-pijn-tanden-griep-ontstaan.121320 lees ik dat Luc Gelinck beweert dat signaalstoffen zich gaan ophopen in spiercellen en zorgen voor zwellingen. Hij vergelijkt het met het ophopen van melkzuur. Die vergelijking gaat een beetje mank en ik vraag me ook af of dit ook werkelijk zo is. Melkzuur is een afbraakproduct van de stofwisseling in de spieren. Het zuur verkrampt de spier. Een signaalstof die ophoopt in de spieren. Waarom dan daar en waarom zou hierdoor een zwelling optreden? Is dit dan een ontstekingsreactie?

Bron Luc Gelinck: http://www.degrotegriepmeting.nl/?thisarticle=331

Ik wil met mijn vraag geen discussie aangaan over het antwoord van dhr. Gelinck (dat vast in een bepaalde context is geplaatst), maar ben juist benieuwd naar onderzoeken naar de mechanismen achter het krijgen van spierpijn bij virale infectieziektes op een andere plaats (dus infectie in het neusslijmvlies geeft pijn in de beenspieren).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik las dit op een pagina ( bron) Spierpijn van griep hebben we, net als koorts en hoofdpijn, te danken aan ons eigen afweersysteem. Onze witte bloedcellen gaan signaalstoffen door het lichaam sturen om andere witte bloedcellen voor de indringer te waarschuwen. Van deze boodschapperstoffen, interleukinen genaamd, zijn een paar dagen na de infectie grote hoeveelheden aanwezig. Deze stoffen kunnen zich ophopen in spiercellen, activeren hierin de pijnreceptoren en zorgen zo voor een vage, niet duidelijk lokaliseerbare spierpijn

Bronnen:
http://www.lijvcard.nl/nieuws/waarom_krijg...

Als je een virus hebt krijg je koorts. Koorts verhoogt de verbranding in je spieren. Door die verhoging van de verbranding is er meer gebrek aan glucose etc, maar omdat je ziek bent eet je minder en dat kan pijn geven aan je spieren, vooral bij de spieren die het grootst zijn, zoals je armen, benen, etc, daar heb je namelijk sterke spieren en die verbruiken zowiezo al veel glucose, en als je nog eens door koorts meer glucose gaat verbruiken en je juist minder eet omdat je ziek bent krijg je daar pijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100