Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

In een urine van een patient zonder ziektegeschiedenis worden viruscellen aangetroffen. (Mogelijk BK virus) Wat is hiervan de betekenis?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dan is de patiënt mogelijk toch besmet met het BK virus. Dat kan heel goed, want dat virus geeft zelden ziekteverschijnselen. Naar schatting 80% van de mensen heeft dat virus latent in het lichaam. Hoe besmetting precies tot stand komt is niet duidelijk, maar het gaat waarschijnlijk alleen van mens naar mens en via lichaamsvloeistoffen. Het virus wordt pas actief (en meetbaar in de urine) als het opspeelt door enige vorm van onderdrukking van het immuunsysteem. Dat kan zijn door medicijnen (bij transplantaties), maar zonder ziektegeschiedenis ligt dat niet voor de hand. Het gaat hier dan waarschijnlijk om een recente besmetting, een nierprobleem of om een (ernstig) probleem met het immuunsysteem. Om te onderzoeken of het om een BK virus gaat, zijn verder bloedonderzoek en een nierbiopt nodig. Behandeling is meestal niet nodig, opsporen van de oorzaak in het immuunsysteem wel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100