Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

al twee weken dagelijks last van migraine, hoe kan dit?

Heb er gemiddeld eens in de 10 dagen last van dus ben het gewend.. maar 2 weken dagelijks gaat me te ver. In ochtend nog niks, eind middag komt het op. Zelfs met mijn medicatie blijft het terugkomen. Iemand een idee hoe dit kan en hoe ik dit kan verhelpen? Bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dagelijks gebruik van migrainemedicijnen kan leiden tot medicatieovergebruikshoofdpijn. De aanbevolen manier om hier vanaf te komen is radicaal stoppen met alle hoofdpijnmedicijnen. De hoofdpijn kan hierdoor tijdelijk verergerd terugkeren. Dit kan 1 a 2 weken duren. Meer informatie over medicatieovergebruikshoofdpijn vind u op http://www.thuisarts.nl/hoofdpijn/ik-krijg-hoofdpijn-als-ik-vaak-hoofdpijnmiddelen-gebruik Wanneer u vaker dan gemiddeld tweemaal per maand migraine heeft, kunt u overwegen om hiervoor preventieve medicatie te gebruiken, zoals een betablokker als metoprolol. Dit kunt u overleggen met uw huisarts.

Hoofdpijn die langer duurt dan 3 dagen is bijna per definitie geen migraine; de kans dat het hier om migraine gaat is dus erg onwaarschijnlijk. Er zijn eigenlijk maar twee veel voorkomende oorzaken van hoofdpijn, die zo lang aanhoudt. De allerbelangrijkste van deze is spanningshoofdpijn. Bij spanningshoofdpijn is er een drukkende, knellende of bonzende pijn in (vaak) het hele hoofd. Klachten als misselijkheid en vlekken voor de ogen komen meestal niet voor, maar kunnen bij erge pijn wel voorkomen en zo een beeld geven dat erg lijkt op migraine. Bij erge klachten kan ook bij spanningshoofdpijn een intolerantie voor geluid en licht optreden; deze klachten worden meestal ook meer verbonden met migraine. Spanningshoofdpijn kan variëren van mild tot ernstig/ bijna invaliderend. Gelukkig is het op zich een volledig goedaardig probleem; de pijn gaat weer over en je houdt er nooit iets aan over. Hoe spanningshoofdpijn ontstaat is nog niet geheel bekend, maar spanning/ stress speelt duidelijk een rol. Ik zie in je reacties dat je op het moment wel de nodige spanningen doormaakt; dan lijkt dit me een waarschijnlijke diagnose. Voor nu rustig aan doen, pijnstilling nemen (paracetamol is bij hoofdpijn de meest effectieve pijnstiller), en proberen ondanks alles toch ontspanning te zoeken zijn dan goede adviezen. Voor de langere termijn zul je moeten kijken of je ofwel de hoeveelheid spanning kan verlagen ofwel je eigen draagkracht voor die spanning kunt vergroten. De tweede diagnose is analgetica-geïnduceerde hoofdpijn, ook wel medicatieovergebruikshoofdpijn genoemd. Deze vorm van hoofdpijn komt minder voor, maar vaker dan vaak gedacht wordt. Het wordt veroorzaakt door het langdurig nemen van pijnstilling; hoe paradoxaal dat misschien ook lijkt. Deze vorm van hoofdpijn kan lijken op elk ander hoofdpijnsyndroom, maar gaat (uiteraard) altijd gepaard met langdurig gebruik van pijnstillers. Volgens de literatuur kan het al voorkomen na binnen een maand meer dan 15 dagen pijnstillers te hebben gebruikt; in mijn ervaring ligt die periode doorgaans veel hoger. Dit lijkt me bij jou wat minder waarschijnlijk, maar uitsluiten kan ik het zeker niet. Als dit bij jou speelt zul je cold-turkey moeten stoppen met de pijnstillers. Dan volgt een periode (zo'n 2 weken) waarbij je flink hoofdpijn zult hebben, die daarna vanzelf weer wegtrekt. Als je meer zekerheid wilt hebben zul je naar je huisarts toe moeten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100