Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is snijden in een kwaadaardige/goedaardige tumor gevaarlijk?

Ik ben momenteel bezig met mijn profielwerkstuk, waarbij ik een deelvraag moet uitwerken over behandelingen van kanker. Nu vroeg ik mij dus af hoe gevaarlijk het operatief verwijderen is van goedaardige/kwaardige zwellingen, en wat überhaupt het verschil is in het wegsnijden van de twee.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Heel specifiek is deze vraag niet; welke risico's en met name hoe groot die risico's zijn verschilt namelijk van patiënt tot patiënt. Een heel eenduidig antwoord is dan dus niet te geven; ik zal een poging doen. Om te beginnen heeft elke operatie risico's. Bij elke operatie wordt er een wond in de patiënt gemaakt. Er is dan dus altijd het risico op bloedingen, nabloedingen, infecties aan de wond in de dagen na de operatie. Een operatie gebeurt vaak onder narcose. Voor de narcose worden medicijnen gegeven en elk medicijn heeft bijwerkingen. Welke bijwerkingen spelen hangt af van de gebruikte middelen. Dit zijn slechts de meest voorkomende complicaties, maar elk type operatie heeft zo zijn specifieke complicaties; in sommige gevallen zelfs de dood. Je kan je voorstellen dat het uiteindelijke risico dat een patiënt loopt nogal afhangt van zijn situatie; een verwijdering van een niet-kwaadaardige moedervlek (=een benigne tumor) bij een gezonde 20-jarige kent minder risico op complicaties en minder ernstige complicaties dan een verwijdering van een groot stuk darm vanwege een grote kwaadaardige tumor bij een 80-jarige; zeker als die 80-jarige uitgebreid bekend is met kwalen aan hart en longen. Daarbij kan je zeggen dat hoe groter de tumor, hoe meer complicaties. Patiënten met uitzaaiingen en mensen met een slechtere gezondheid lopen meer risico's. Daarnaast is het soort tumor en de lokalisatie nogal van belang. Het operatief verwijderen van een goedaardige tumor kent buiten de al genoemde complicaties eigenlijk geen problemen. Het is denkbaar dat er in de tumor gesneden wordt. Op zich is dat geen probleem; het geeft gewoon geen problemen. Wel is het mogelijk dat er hierdoor een stukje van de tumor in de patiënt achterblijft. Op termijn kan dit stukje weer uitgroeien en dan is de tumor dus weer terug; uiteraard is dat onwenselijk en dus te beschouwen als een complicatie. Sommige goedaardige tumoren zijn een voorstadium van kwaadaardige tumoren. Het is mogelijk dat er een stukje goedaardige tumor niet verwijderd wordt en kwaadaardig geworden is op het moment dat hij weer ontdekt wordt. Over het algemeen (maar er zijn uitzonderingen) zijn goedaardige tumoren echter goed afgrensbaar en dus hoeft de chirurg de tumor alleen maar uit te pellen en is de tumor zelf makkelijk geheel te verwijderen. --- wordt vervolgd ---

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100