Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan maagbacterie leiden tot maagkanker ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat voor maagbacterie? Bedoel je de helicobacter pylori? Vele mensen dragen deze bacterie bij zich, terwijl zij nooit klachten hebben. Er is geen reden om aan te nemen dat deze bacterie tot kanker zal leiden. Er is ook geen reden om aan te nemen dat dat niet zo is. Men weet gewoon niet precies waardoor kanker ontstaat. Maagkanker komt tegenwoordig steeds minder voor in de westerse wereld. Dit heeft te maken met veranderde voedingsgewoontes en de ontdekking en mogelijke behandeling van de Helicobacter pylori-bacterie. http://www.mlds.nl/ziekten/53/maagkanker/oorzaak/

Alles kan en niets is onmogelijk. Het is echter zeer onwaarschijnlijk en zeker geen regel dat een maagbacterie tot maagkanker leidt . In mijn beroep in de gezondheidszorg ben ik sowieso heel weinig mensen met maagkanker tegengekomen. En als dit wel het geval was luidde de oorzaak meestal: onbekend.

Volgens wikipedia, waarvan hier een stukje volgt is dsat zeer wel mogelijk. Helicobacter pyloriUit Wikipedia, de vrije encyclopedie Ga naar: navigatie, zoeken Helicobacter pylori Taxonomische indeling Rijk: Bacteria Stam: Proteobacteria Klasse: Epsilon Proteobacteria Orde: Campylobacterales Familie: Helicobacteraceae Geslacht: Helicobacter Soort Helicobacter pylori (Marshall et al. 1985) Goodwin et al. 1989) Helicobacter pylori ('spiraalvormige bacterie van de maagportier') is een bacterie die bij de mens in de maag voorkomt. In West-Europese landen bij een steeds kleiner percentage, 10-20%, maar in minder ontwikkelde en derdewereldlanden in veel hogere percentages, 60-90%. Bij veel mensen geeft de bacterie geen aanleiding tot klachten of ziekteverschijnselen; maar bij een klein percentage wel, namelijk vooral maagpijn, maagzweren, ontstekingen van het maagslijmvlies en twaalfvingerige darm. De bacterie wordt ook in sterke mate in verband gebracht met sommige vormen van maagkanker.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Helicobacter_pylori

Helicobacter pylori, de "maagbacterie" is wel degelijk de oorzaak van sommige maagkankers. Uiteraard zijn er meerdere oorzaken van maagkanker, die lang nog niet allemaal bekend zijn en ook het mechanisme dat maagkanker geeft door H. pylori wordt nog steeds verder onderzocht (zie bron voor een publicatie van september 2011). Gelukkig is deze bacterie makkelijk te bestrijden met antibiotica, zodat je er vlot vanaf raakt. Ze is ook de oorzaak van veel van de maagzweren. Toegevoegd na 3 minuten: Om helemaal correct te zijn, moet ik trouwens zeggen "Helicobacter geassocieerde maagkanker", aangezien men wel heeft vastgesteld dat er maagkankers zijn die gelinkt zijn aan de maagbacterie, maar waarvan het onderliggend mechanisme nog niet helemaal duidelijk is.

Bronnen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21963223

Deze helicobacter pylori wordt meestal aangetroffen wanneer er sprake is van maagkanker. Het is een extremofiel, een bacterie die bij pH 1 nog blijft leven en zelfs floreert. Vaar geeft men dan Klacid, een van de weinige antibiotica die deze bacterie doodt. Toch is het de vraag of de kanker ontstaat door deze bacterie of dat deze bacterie beter kan floreren als je maagkanker hebt. Hij wordt dan ook geassocieerd met maagzweren die een voorstadium van maagkanker kunnen vormen. Zo0 dragen we vrijwel allemaal meningococcen bij ons maar weinigen (gelukkig) krijgen bacteriele meningitis. Schijnbaar kunnen bepaalde pathogenen alleen toeslaan wanneer ons immuunsysteem op een of andere manier verzwakt is. Als je bedenkt dat er per seconde miljoenen kankercellen ontstaan en een levenlang door ons lichaam herkend en opgeruimd worden, is kanker een kwestie van ongelooflijke pech. Tijdens deze verzwakking kunnen (ook) dergelijke bacterien toeslaan, terwijl ze -normaal gesproken- weinig aan kunnen richten. Zo dragen we vele soorten nare bacterien bij ons die -en dat is niet altijd duidelijk- of kanker veroorzaken, of kanker in stand houden. Omdat ze op zich schadelijk (kunnen) zijn zal de arts -bij mogelijke aanwezigheid in verdacht gebied- ze aanpakken met antibiotica, zodat zij in ieder geval zelf geen verdere schade berokkenen.

H. pylori kan maagzweren veroorzaken. Maagzweren kunnen ontaarden in maagkanker. Mensen die geïnfecteerd zijn met H. pylori hebben en 3 tot 6 maal hogere kans op maagkanker.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100