Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan maagbacterie leiden tot maagkanker ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Deze helicobacter pylori wordt meestal aangetroffen wanneer er sprake is van maagkanker. Het is een extremofiel, een bacterie die bij pH 1 nog blijft leven en zelfs floreert. Vaar geeft men dan Klacid, een van de weinige antibiotica die deze bacterie doodt. Toch is het de vraag of de kanker ontstaat door deze bacterie of dat deze bacterie beter kan floreren als je maagkanker hebt. Hij wordt dan ook geassocieerd met maagzweren die een voorstadium van maagkanker kunnen vormen. Zo0 dragen we vrijwel allemaal meningococcen bij ons maar weinigen (gelukkig) krijgen bacteriele meningitis. Schijnbaar kunnen bepaalde pathogenen alleen toeslaan wanneer ons immuunsysteem op een of andere manier verzwakt is. Als je bedenkt dat er per seconde miljoenen kankercellen ontstaan en een levenlang door ons lichaam herkend en opgeruimd worden, is kanker een kwestie van ongelooflijke pech. Tijdens deze verzwakking kunnen (ook) dergelijke bacterien toeslaan, terwijl ze -normaal gesproken- weinig aan kunnen richten. Zo dragen we vele soorten nare bacterien bij ons die -en dat is niet altijd duidelijk- of kanker veroorzaken, of kanker in stand houden. Omdat ze op zich schadelijk (kunnen) zijn zal de arts -bij mogelijke aanwezigheid in verdacht gebied- ze aanpakken met antibiotica, zodat zij in ieder geval zelf geen verdere schade berokkenen.

H. pylori kan maagzweren veroorzaken. Maagzweren kunnen ontaarden in maagkanker. Mensen die geïnfecteerd zijn met H. pylori hebben en 3 tot 6 maal hogere kans op maagkanker.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100