Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kan het dat door het vaccinatieprogranma pokken ook in landen als Afghanistan waar (bijna) niet gevaccineerd wordt is uitgeroeid?

Toegevoegd na 6 dagen:
Hoe kan het dat een ziekte als pokken wegsterft in een groot land (afrika?) als de landen eromheen vaccineren? ik heb begrepen dat de vaccinatiegraad boven de 90% moet blijven om epidemieën onder niet gevaccineerden te voorkomen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat geen enkel land op zichzelf staat, en besmettingen over grenzen heen plaats kunnen vinden. Maar...het mooie daarvan is, dat een besmetting ook weer 'wegsterft', en er een nieuwe van buitenaf moet komen. Is er 'buitenaf' vrijwel geen virus meer aanwezig, dan zal uiteindelijk ook in de landen waar niet of minder geent wordt, een ziekte steeds minder vaak voorkomen. Afhanistan is trouwens een beetje slecht voorbeeld, want daar is wel degelijk een goed vaccinatieprogramma geweest, waardoor de pokken daar in 1973 al uitgeroeid waren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100