Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik heb mijzelf nooit laten testen op ADHD of andere concentratie-stoornis

Ik slik voor tentamens ritalin. Ik word hier heerlijk sloom van en kan mij volledig concentreren op mijn boek. Ik zie dit als een uitkomst omdat als ik geen ritalin gebruik ik van alles doe en bedenk om maar niet verder te lezen. Ik krijg alles behalve een opgepept gevoel van ritalin en mijn gedachtes zijn compleet leeg. Als er niet gestudeerd word dan slik ik dit niet en ben ik niet extreem druk.
Waarvoor zou ik mij moeten laten testen en hoe doe ik dit. Zelf ben ik 20 en eerste jaars op de unie

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik heb ADHD en zal u proberen uit te leggen wat de effecten zijn van bijvoorbeeld Ritalin op mij. Ritalin zit een werkende stof in genoemd Methylfenidaat. Op het moment dat ik bijvoorbeeld Ritalin neem voel ik me niet "sloom" maar meer geconcentreerd. Echter heeft mijn lichaam drang tot beweging en een onrustig gevoel, ik ga als een soort snelheid trein door me gedachten maar meer geconcentreerd op een bepaald ding. Als u denkt ADHD te hebben ga dan langs de huisarts, u kunt hierop getest worden. Als u geen ADHD heeft neem u op dit moment gewoon drugs tot u toe wat niet bedoelt is voor u. Ritalin heeft op een ADHDer een "geconcentreerd" effect omdat wij een bepaalde stof missen. Als iemand deze bepaalde stof niet mist kan een overdossis ervan zorgen dat de persoon hyper wordt of juist kalm, het effect is verschillend per persoon. Dat u probeer onder alles uit te komen om maar niet verder te lezen hoeft helemaal niet ADHD te zijn. Kan ook passief-agressief gedrag vertoon zijn. Bij de reactie zag ik mensen vragen hoe u eraan kwam, ik kan me voorstellen dat u perrongelijk een doosje of potje heeft gevonden in uw kamer die perrongelijk door iemand die deze medicijnen wel voorgeschreven is, is door achter gelaten.

Je kunt je laten testen door een GZ psycholoog. Het beste is om een afspraak te maken met één die een specialisatie heeft op ADD of ADHD bij volwassenen. Zij hebben de juiste aanpak om te onderzoeken of je zoiets hebt. Ritalin werkt juist bij ADHDers als rustgevend terwijl het eigenlijk een PEP- middel is. Je hoeft je niet te testen hoor als jezelf goed in je vel zit, maar als je twijfelt is het handig om te weten of je dit misschien hebt. Voor je eigen gemoedsrust dus, als je ermee rondloopt. Kijk wel uit met zomaar Ritalin slikken. Zorg dat je er niet afhankelijk van wordt want voor je het beseft ben je dit.

Een psychiater die o.a. volwassenen onderzoekt op ADHD vertelde mij eens dat het moeilijk en vooral erg tijdrovend is om bij volwassenen de diagnose ADHD vast te stellen via anamnese en onderzoek. Het kan wel, maar kost erg veel tijd en inspanning. De veel gemakkelijkere en snellere methode die hij ook wel toepast, is 3 tabletten Ritalin meegeven. Dat doet hij natuurlijk na een (minder uitgebreid) onderzoek, want het is ook bekend dat Ritalin in sommige gevallen heel snel tot enorme depressies en suïcide kan leiden en dát wil die psych natuurlijk voorkomen. Hij vertelde dat iemand met ADHD direct het effect merkt van Ritalin: betere concentratie, meer rust in je hoofd enz. Het belangrijkste dat hij daarbij zei: "Er gaan veel verhalen rond over Ritalin, maar ik kan je garanderen dat iemand zonder ADHD géén effect merkt." Need I say more? (En voor iedereen die dit leest en het ook wil proberen: die kans op suïcidale gevoelens is klein, maar heel reëel. Begin hier dus niet zomaar, zonder begeleiding, uit jezelf aan!!) Toegevoegd na 1 uur: "...maar ik kan je garanderen dat iemand zonder ADHD géén effect merkt." Door de quote lijkt het alsof de psych dit letterlijk zo zei, maar het is natuurlijk mijn weergave van wat hij mij een jaar geleden vertelde. En ik merk nu dat ik niet duidelijk ben geweest in die weergave. We hadden het over concentreren en op dát gebied merk je direct het effect dat Ritalin alleen op ADHD-ers heeft. Heb je geen ADHD, dan ga je je door Ritalin niet beter concentreren. Dat bedoelde ik te zeggen.

Ik heb zelf ADHD (diagnose is een maand of 3 geleden gesteld, ben nu 29) en je hoeft ook niet vreselijk druk te zijn om adhd te hebben... Ik had zelf veel last van concentratieproblemen, irrationaliteit, impulsiviteit, en als ik stilzit moet ik iets bewegen (tikken met vingers op tafel, tikken met mn voet, om de 4 seconden naar buiten kijken enzovoorts) Door deze klachten heb ik mijn school verpest, al 50 baantjes gehad en nog veel meer rare dingen. Wat je het beste kunt doen is naar de huisarts gaan en je klachten voorleggen, deze zal je dan doorsturen naar het GGZ (oid, maar ik moest naar het ggz) en daar krijg je een onderzoek door een psycholoog. Deze zal eerst een gesprek met je voeren van ongeveer een half uur/ 3 kwartier, en daarna een vervolgafspraak maken waar je heen moet met een van je ouders. Dan krijgen jullie een vragenlijst te beantwoorden, jij over het "nu", en je pa of ma over "vroeger" Als hieruit blijkt dat je adhd hebt wordt er medicatie voorgeschreven (ritalin/concerta ed). Zonder dat je ADHD hebt ritalin slikken is op zn minst onverstandig, aangezien ritalin ook een hoop bijwerkingen kan vertonen !!! Mijn advies is ga zsm naar de huisarts, en ga het gesprek aan. Ikzelf had na het gesprek binnen 2 maanden medicatie (6 keer per dag ritalin), en met mij gaat het een stuk beter sindsdien !!! Succes !

Hier een ADD-er. (zonder de H dus en ik gok dat dat bioj jouw ook het geval is) Dit keer ga ik geen lang levensverhaal schrijven. alleen wil ik je deze website aanraden: http://www.levente.nl/ (ik durf wel te beweren dat als de dingen die je daar leest je niet bekend voorkomen je geen ADD hebt) voordat dit stukje en de link erna was voor mij zeer waardevol: ADD HOE IS DAT U bent een avondmens en geniet van de rust als de wereld slaapt. Vaak kunt u zich alleen concentreren, of tot rust komen als u even alleen bent. Het afmaken van een klusje gaat het beste als uw gedachten worden afgeleid door muziek of TV. Lees hier verder voor meer voorbeelden van mensen met ADD. http://www.levente.nl/Levente%202009/ADDhoeisdat.htm Toegevoegd na 1 minuut: Oja: soms is ADD heel mooi om te hebben. (hoewel meestal lastig)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100