Mag je als begeleider een client insuline toedienen als hij dat zelf niet kan?

Een cliënt in een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking heeft diabetes type 2. Mag je als begeleider zonder ervaring met spuiten insuline toedienen bij deze client als de diabetesverpleegkundige het heeft voorgedaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik denk niet dat dat zo gemakkelijk kan en mag.Want je moet wel bedenken hoeveel eenheden je mag spuiten.Daar kom je pas achter als je bloed monster neemt.Dus als ik jou was zal ik er heel voorzichtig mee zijn.Laat je door een dokter informeren.

Rondom diabetes zijn bepaalde protocollen die doorgesproken worden met de diabetesverpleegkundige... Ik neem aan dat je zelf wel weet dat dat je eerst de bloedsuikerspiegel moet controleren alvorens je prikt... Het komt regelmatig voor dat iemand niet zelf in staat is om insuline te spuiten, en dan zal iemand anders dit voor deze persoon moeten doen... Of jij het officieel mag doen van je werkgever weet ik niet, dat kan alleen de werkgever beantwoorden maar ik kan me zo voorstellen dat je als begeleider daar wel voor in aanmerking komt... Ik zou je wel aanraden om met deze persoon mee te gaan naar de diabetesverpleegkundige of huisarts tijdens de afspraken mbt de diabetes zodat je zelf helemaal up to date bent hoe het met de persoon gaat en ook op de hoogte bent van veranderingen, verhogingen en verlagingen van de dosis etc... Ook kun je dan zelf vragen stellen als je iets niet weet...

ja hoor als je gezien hebt hoe het moet mag dat mijn moeder deed het ook bij mijn oma nadat de verpleegkundige had uitgelegd hoe het moest er wel even vanuit gaan dat je een prikpen bedoelt waar de juiste hoeveelheid ingesteld staat

Nee dat mag niet,als je dat in je opleiding niet hebt geleerd, je mag pas insuline toedienen als je BIG geregistreerd bent daarvoor. De BIG wet is de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg. In de link kan je hier meer over lezen. Het klinkt vreemd want idd mag een familie lid wél na instructie een zelfde injectie toedienen, maar de BIG wet is er ter bescherming van cliënten in de gezondheidszorg, om te zorgen dat ze alleen door mensen die daarvoor opgeleid zijn behandeld worden. Mag je na instructie bv je moeder spuiten dan betekend dat nog niet dat je ook andere personen mag spuiten die bv in een zorg instelling verblijven. De BIG wet verhindert dat

Bronnen:
http://www.ziekenverzorgende.nl/zv43/de-we...

Insuline en diabetis 2 een curieuze combinatie.

Insuline en diabetes 2 een curieuze combinatie, meestal worden pillen voorgeschreven.

Insuline spuiten is iets dat normaal gesproken door diabetici zelf gedaan wordt. Lukt dat niet dan is mantelzorg in de vorm van de partner of een ander betrokken familielid een uitkomst. Als professional kan er een beroep op je gedaan worden als ware je een mantelzorger maar zo werkt dat natuurlijk niet. Ik zeg niet dat je als professionele leek nooit iemand insuline mag toedienen maar waar je dan precies verantwoordelijk voor bent dient wel heel nadrukkelijk te worden vastgelegd, zowel met die diabetesverpleegkundige als met jouw manager, c.q. werkgever.

Aangezien het spuiten onder het geven van injecties valt,mag alleen officieel gekwalificeerd personeel dat doen. Dat is een begeleider meestal niet, maaar..... er is een groot verschil met een injectie geven met een naald van enige centmeters lang,of een insulineinjectie met een naaldje van 6 à 8mm. Mijn kleindochter van 8 jaar heeft me vaak insuline toegediend,omdat ze het zo interessant vond. Daarbij je spuit intramusculair, dus tussen de spieren en dat stelt in zo'n geval niet zo veel voor.

Welke opleiding heb je gedaan om begeleider te worden van verstandelijk gehandicapten? Wees erg terughoudend met het uitvoeren van voorbehouden handelingen. (kijk voor de handelingen in de wet BIG of stuur een pb'tje). Als er namelijk iets mis gaat, ligt de aansprakelijkheid anders dan als familie de injectie heeft gegeven. het injecteren van insuline is een ogenschijnlijk simpele handeling. de gevolgen zijn echter minder simpel en (soms) zeer ingrijpend!!! mogelijk kun je wel aan je werkgever vragen om bijscholing. hierdoor wordt je bevoegd en bekwaam om de handeling uit te voeren en vergroot je de dienstverlening van je werkgever! succes in ieder geval met uitzoeken.

Ik begin met jou een dikke plus te geven, want ik vind deze vraag heel belangrijk en dus..heel goed. Injecteren is feitelijk alleen maar toegestaan aan artsen..echter omdat het ondoenlijk zou zijn alle diabeten elke dag een aantal malen te voorzien van insuline, heeft men twee oplossingen bedacht. De ene is dat de diabeet zichzelf injecteert en de andere is dat de arts weliswaar wèl zelf verantwoordelijk blijft voor het injecteren, maar dat hij die verantwoordelijk voor een deel uitbesteedt aan b.v. een wijkverpleegster. (Dit is geregeld in de wet BIG) Insuline toedienen mag zeker NIET gedaan worden door niet deskundige omdat de gevolgen dodelijk kunnen zijn. Het is ook nog maar de vraag OF in bepaalde situaties insuline vereist is. Want stel..de diabeet heeft heel lage bloedsuikers en moet nodig suikers/ koolhydraten binnenkrijgen. Dien je echter, in plaats van suikers, insuline toe omdat je denkt dat dit juist is..dan is een snelle (levensreddende) ziekenhuisopname puur noodzakelijk. Een terzake niet deskundige mag zelfs geen bloedsuikerprik toedienen om het suikergehalte in het bloed te meten. De interpretatie van het suikergehalte vereist trouwens ook al enige deskundigheid. Als ik mijn antwoord kort samenvat..is dat dus: Nee, dat màg niet. Sterker nog..je bent dan zelfs strafbaar.. Groet, Ton

Nee dat mag niet!! Je kan indien fouten of verkeerd uitgezette insuline zo verkeerd aflopen.Bovendien kan je ontslagen worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100