Stopt de pil de menstruatie gelijk als je 'm op de eerste dag van de menstruatie inneemt?

Of ben je al te laat als je eenmaal ongesteld bent geworden?

Dus: vandaag ongesteld geworden, vanavond de pil nemen. Als ik dit de rest van de week doe, kan ik dan zo mijn menstruatie uitstellen voor een week, of ben ik te laat omdat de menstruatie vandaag al is begonnen?

Ik weet dat als je de pil neemt op de eerste dag van de menstruatie, je gelijk beschermd bent, maar dat is dus niet mijn vraag. Mijn vraag is puur of de pil de menstruatie kan uitstellen als je al een dag ongesteld bent geweest.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, de anticonceptiepil heeft geen invloed op een menstruatie die al begonnen is. Wat die pil doet namelijk is verhinderen dat de volgende keer een eisprong plaatsvindt. Zolang je de pil slikt menstrueer je daarom helemaal niet. Want doordat er geen eisprong is maakt je baarmoeder zich niet op voor een eventuele bevruchting, en hoeft dat slijmvlies niet te worden afgestoten als er geen bevrucht eitje aan het innestelen is. Er zijn alleen onttrekkingsbloedingen in de eventuele stopweken. En omdat er geen eisprong plaatsvindt is er geen kans op zwangerschap. Daaruit bestaat dus de bescherming van de anticonceptiepil. Omdat je kunt kiezen wanneer je een stopweek houdt kun je door het slikken van de pil zelf bepalen wanneer je een onttrekkingsbloeding krijgt. Maar dat is - begrijp je nu hopelijk - geen menstruatie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100