U heeft het recht (onderdelen van) een behandeling te weigeren, dus ook bepaalde medicatie. In principe mag een behandelaar u alleen met uw toestemming medicatie geven.
Soms kan een behandelaar besluiten om medicatie onder dwang te geven. Bijvoorbeeld bij een noodsituatie. Hiervoor gelden strikte voorwaarden.
https://www.pvp.nl/WVGGZ/Ik-ben-vrijwillig-opgenomen/medicijnen#:~:text=Ja.,medicatie%20onder%20dwang%20te%20geven.
Er mag dus wel dwang opgelegd worden onder bepaalde omstandigheden. Daarover hier meer informatie:
https://www.dwangindezorg.nl/
Verplichte zorg kan vanuit 2 hoeken komen:
1.---------------------------------
WVGGZ:
De Wvggz geldt voor mensen bij wie een psychische stoornis leidt tot gedrag dat ernstig nadeel (gevaar) veroorzaakt voor henzelf of voor anderen.
https://www.dwangindezorg.nl/wvggz
De rechter kan verplichte zorg alleen opleggen als deze zorg:
- de enige manier is om het ernstige nadeel weg te nemen;
- proportioneel is (in verhouding staat tot het op te lossen ernstig nadeel);
- effectief is (resultaat oplevert).
2.---------------------------------
De Wet zorg en dwang regelt de rechten bij onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname van mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie).
https://www.dwangindezorg.nl/wzd
Hier ook een aantal voorbeelden van onvrijwillige zorg: https://www.dwangindezorg.nl/wzd/praktijkvoorbeelden/onvrijwillige-zorg
Let er ook op dat een heel aantal dingen vanuit de professionaliteit komt van de zorgverleners. Zij zien ook dingen die je als naaste niet kunt of wilt zien. Daarbij zal een zorgverlener niet zomaar dingen doen omdat ze het "leuk" vinden. Neemt niet weg dat een zorgverlener gewoon menselijk is en ook fouten kan maken.