Wat is het voltage van 1 kerstlampje ivm stroomschok?

Vandaag had mijn zoontje van 4 een kapot kerstlampje gevonden (het glas ontbrak) en zat aan de draadjes die daardoor zichtbaar waren. Hij kreeg er een schok van. Huilde verder niet oid maar hij riep
me om het te laten zien. Ik pakte toen het lampje ook beet en kreeg best wel een flinke schok door m’n arm. Zoontje is ogenschijnlijk oke maar ik vraag me af of het toch kwaad kan. Staat er 240 volt op zo’n lampje? Er zijn geen brandwonden oid.

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zijn meerdere mogelijkheden. Kerstlampjes staan in serie. Dat kun je zien door als 1 lampje uit gaat, het hele snoer uit gaat. Bij dit soort kabels wordt het voltage verdeeld over alle lampjes. Nu de stekker. Als het een gewone stekker is, staat er over het snoer 230 volt. Met bijvoorbeeld 40 lampjes is dat 230 volt / 40 stuks = 5,75 volt per lampje. Echter, zodra er een lampje stuk is, krijg je het spanningsverschil (de 230 volt) over waar de breuk zich bevindt. normaal gesproken is dat bij het stopcontact (er komt 230 volt uit), maar door een kapot lampje "verplaats" je dat naar waar het lampje stuk is. Als er een adapter op het snoer zit, zal het voltage verlaagd worden naar bijvoorbeeld 48, 24 of 12 volt (staat op de adapter). Dat voltage zal dan ook staan over het kapotte lampje. Maar het voltage is niet hetgeen wat gevaarlijk is. Het amperage is hetgeen wat "pijn doet" (je kan rustig 5000 volt op iemand zetten (in de juiste omstandigheden), gaan je haren van rechtop staan, verder niets, niet zomaar thuis doen!). De weerstand van een mens is heel hoog (menselijk lichaam, schoenen verhogen de weerstand, stond je in huis, zelfs op een hogere etage, allemaal dingen die de totale weerstand verhogen en daardoor de stroom door het lichaam verlagen). Dus er zal maar heel weinig stroom hebben gelopen. Maar kijk er wel mee uit. Zoals je hebt gevoeld, kan dit al gemeen bijten. Mocht je toch twijfelen, neem contact op met een huisarts. Zodra je brandwonden hebt, moet je zéker naar een huisarts. Hier niet het geval (gelukkig) Bottomline, waarschijnlijk is het 230 volt geweest (kijk het even na). Maar de stroom die er liep is hetgeen wat belangrijk is. Deze zal niet hoog zijn geweest aangezien het allemaal goed met jullie gaat. Is er toch twijfel, neem contact op met de huisarts. ------ Ik zie nu de opmerkingen bij de andere zaken - Het is een gewone stekker. Dus op het snoer staat 230 volt - Maakt niet uit of het led is of niet. Blijft 230 volt (bij led zie je wel dat het héél veel meer lampjes zijn waarover de spanning wordt verdeeld.

Toegevoegd op 18 juli 2020 19:33: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100