Waar komt mijn energie vandaan tijdens een lange wandeling?

Gister deed ik een lange wandeling (20+ km met 10kg. rugzak) zonder voorbereiding. Eerst kwam ik in een dal van vermoeidheid, maar na een poos werd ik erg enthousiast en had geen behoefte meer om te pauzeren. Hoe kan dat? Mijn energie was een tijdje ervoor op een laag niveau, daarna kreeg het dus een piek! Waarvandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn al wat goede antwoorden, met name die over endorfine is juist. Echter , de energie zelf komt van je vetreserves. Het dal krijgje op het moment dat je lichaam gaat overschakelen van suiker (glucose) verbranding naar vet verbranding. Als je lichaam is ingesteld op de vetverbranding gaat het weer "vanzelf". Wel is je topkracht en vermogen op vetverbranding 30% lager dan met suikerverbranding....maar met een wandeling is dat geen beletsel. Per slot is dat duur sport.

Je lichaam heeft reserve energie

Je lichaam maakt endorfine aan. Toegevoegd na 17 minuten: http://nl.wikipedia.org/wiki/Endorfine

Kan deels worden verklaard door gewenning. Je lichaam heeft soort van 'tuning' nodig om de zaken in balans te krijgen (frequentie en volume van hartslag, frequentie en volume van ademhaling en verspreiding van voedingsstoffen naar de gebieden waar dit nodig is;de benen). Je komt dan zogenaamd in een steady state die relatief weinig energie kost en dus langer kan worden volgehouden. Daarnaast is je eigen motivatie / externe omstandigheden (bv het weer) van invloed op je lichamelijke prestaties. Op naar de 4-daagse?! ;-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100