Waarom heeft het woord 'positief' een hele andere betekenis in de medische wereld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Door de betekenis die wij er aan geven. Positief betekent in feite niks anders dan dat iets bevestigd wordt, dan dat het zo is. En als je iets leuks bevestigd ziet, vind je dat dus een positief antwoord. Wanneer echter het onderzoek naar een ernstige ziekte een positieve uitslag geeft....tja, dan kun je toch niet echt van positief nieuws spreken. Het is dus een woord waarvan de associatie gevoelig is voor de context. Het woord zelf veranderd niet, maar omdat we aan 'positief' zulke sterke emoties hangen, voelt een negatief 'positief' een beetje raar.

Positief is een ja antwoord en dat kan goed of fout zijn. Ja, u bent geslaagd Ja, u heeft Astma Maar ook Ja, u bent in verwachting.

Positief heeft hier betrekking op de uitslag van een test. Bij medische tests is het over het algemeen zo dat er wordt gekeken of je voldoet aan een bepaald criterium (of criteria). Dit is het positieve resultaat. Je bent immers 'geslaagd' voor de test. Als een test uitwijst dat je niet aan de criteria van de test voldoet, ben je dus niet 'geslaagd'. Het resultaat van de test is dus negatief. (Pfff, wat weet ik het weer heerlijk brak te formuleren. Sorry, weet het even niet helderder te omschrijven.)

Positief in de medische wereld betekent dat waar men naar zocht, is aangetroffen. Vaak betekent dat voor de patiënt echter iets negatiefs. Bijvoorbeeld wordt vermoedt dat iemand kanker heeft. Bij het onderzoek worden inderdaad kankercellen aangetroffen, dus zegt de arts/onderzoeker: Positief Voor de patiënt echter is dat nieuws bepaald negatief. Gr. Ton

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100