Hoe schadelijk voor je gezondheid is aspertaan?
Bij gebruik word ik wat dizzy. Ben evl op zoek naar alternatief.
Of steviolglycosiden, maar dat heeft nog maar weinig met stevia te maken en daar zitten wel nadelen aan. Het beste alternatief is gewoon minder zoet gaan eten. Het is even wennen, maar voor de smaak zoet is geen gezond alternatief.
Alleen de smaak al heeft invloed op de bloedsuikerspiegel.
Mooie link. Dank! @Ritsuka
Helemaal waar. Alles is giftig bij de juiste dosering en idd water is daar een klassiek voorbeeld van.
Hierbij is uitgegaan van een normale dosis, niet de in verhouding kilo's zoetstoffen die ze bij rattenonderzoeken geven.
Altijd leuk als een twijfelachtig bewering kracht wordt bijgedaan met een onwaarheid.
"The European Food Safety Authority concluded in its 2013 re-evaluation that aspartame and its breakdown products are safe for human consumption at current levels of exposure" Behalve voor mensen met een specifieke genetische afwijking:
"However, because its breakdown products include phenylalanine, aspartame must be avoided by people with the genetic condition phenylketonuria (PKU)" Het is niet geschikt voor gebruik in bakproducten, of in iets met een hoge pH, omdat het daardoor afbreekt. Maar in frisdrank is het wel stabiel, vanwege de lage pH:
"Like many other peptides, aspartame may hydrolyze (break down) into its constituent amino acids under conditions of elevated temperature or high pH. This makes aspartame undesirable as a baking sweetener, and prone to degradation in products hosting a high pH, as required for a long shelf life. The stability of aspartame under heating can be improved to some extent by encasing it in fats or in maltodextrin. The stability when dissolved in water depends markedly on pH. At room temperature, it is most stable at pH 4.3, where its half-life is nearly 300 days. At pH 7, however, its half-life is only a few days. Most soft-drinks have a pH between 3 and 5, where aspartame is reasonably stable." Onder het kopje 'Discovery and approval' staat uitgelegd welke onderzoeken er allemaal zijn gedaan, waarna het uiteindelijk veilig is bevonden. Beetje grote lap tekst voor hier. Aspartaam is in meer dan 90 landen verilig bevonden voor menselijke consumptie:
"Aspartame has been found to be safe for human consumption by more than ninety countries worldwide,[29][30] with FDA officials describing aspartame as "one of the most thoroughly tested and studied food additives the agency has ever approved" and its safety as "clear cut",[31] but has been the subject of several controversies, hoaxes[3] and health scares.[32]"
"The weight of existing scientific evidence indicates that aspartame is safe at current levels of consumption as a non-nutritive sweetener.[8] Reviews conducted by regulatory agencies decades after aspartame was first approved have supported its continued availability." Zeer informatieve Wikipedia link, ik lees het nog eens extra door.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.