Worden placebo's steeds effectiever?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een placebo is per definitie iets wat geen effect heeft. Dat is juist het beoogde effect van een placebo: geen effect hebben. Dus een nog effectiever placebo, zou nog minder effect hebben dan geen effect. Nee dus. Wat ik me wel kan voorstellen is dat de huidige placebo's onbedoelde minimale bijwerkingen hebben vanwege hulpstoffen als bindmiddelen, suiker, smaakstoffen, was, gelatine e.d. En dat er placebo's zijn ontwikkeld die ook die minimale bijwerkingen niet hebben. Maar of je dat bedoeld?

? placebo's hebben geen medice werking. ze dienen om een controlegroep op te zetten zodat je de achtergrondgenezing ed uit kan sluiten bij het teste van bv een geneesmiddel

Een placebo kan nooit effectief zijn.Als je je er door beter voelt.is dat zuiver een kwestie van suggestie!

Ons lichaam is in staat zich zelf te genezen. Positief denken, een pretigge omgeving, goed gezeldschap, begrip voor de persoon zelf, de wil om te genezen en daarbij hoort de placebo, de suggestie een medicijn te krijgen. De mensen lijken tegenwoordig gevoeliger te worden voor zaken die ze niet kunnen begrijpen, ze stellen zich meer open voor hulp van buitenaf. Het vertrouwen in een medicijn (placebo) kan zo groot zijn dat het echt wat doet bij deze mensen en ze niet alleen denken dat het beter gaat met ze, maar soms genezen ze echt. Mooi voorbeeld van genezing door positief denken.

Ik denk dat een placebo psychische werking kan hebben. Mensen kunnen zich inbeelden dat ze ziek zijn. Aandacht en een placebo kan voldoende zijn om ze zich beter te laten voelen.

Nee, aangezien placebo's geen werking hebben kunnen ze ook niet effectiever gaan werken.

is gewoon een suiker dragee, doet niks.

Placebo's gaan niet beter werken ; placebo's doen helemaal NIETS, en dat is nu juist de essentie van een placebo : zeker weten dat je niets toedient dat de patiënt kan genezen, zodat je kunt controleren of je geneesmiddel werkt en wat het doet. Een aanvankelijk onverwacht effect van deze placebo-studies was, dat er bij mensen die GEEN geneesmiddel, dus ene placebo toegediend kregen maar wel DACHTEN iets gekregen te hebben, tóch effecten waarnamen, tot verlichting van symptomen en genezing aan toe !! Daarbij spelen verschillende zaken een rol : - de vorm waarin het placebo werd toegediend (hoe 'heftiger' de vorm, hoe sterker het effekt -dus een infuus of injectie 'werkt beter' dan een pilletje of druppeltje - De persoon die het toedient ( een medicijn toegediend door een bloemetjesjurk is minder 'effectief' dan door een witte jas - de omgeving waarin de placebo-behandeling plaatsvind - en, natuurlijk, de verwachtingen van de patiënt. Het bleek dus dat we op de één of andere manier ons eigen genezend vermogen kunnen aanspreken, dat veel groter blijkt te zijn dan daarvoor altijd werd aangenomen. Ook werd inmiddels het tegenovergestelde effect vastgelegd ; het nocebo-effekt : het letterlijk ziek worden door suggestie. Dat legde natuurlijk een bom onder de tot dan toe bekende effekten van geneesmiddelen, maar ook de waarneming dat iets als homeopathie dus toch kan werken, ondanks dat je eigenlijk niks toedient. Door de ontdekking of vaststelling van het placebo en nocebo-effekt was eigenlijk ook in één keer het mysterie opgelost waarom zoveel alternatieve geneeswijzen lijken te werken. Natuurlijk willen we daar meer van weten, en er wordt dus steeds meer onderzoek naar gedaan om de meest effectieve manieren te vinden om een placebo toe te dienen, en worden placebo's ook steeds breder ingezet. Sommige kwalen lijken niet of nauwelijks beïnvloedbaar door deze suggestie, andere weer ZO sterk, dat je met placebo's zelfs betere resultaten behaalt dan met de voorheen bekende werkzame medicijnen. Dat impliceert dat veel meer ziektes dan we dachten stress-gerelateerd danwel psychosomatisch kunnen zijn (hetgeen ze overigens niet bagatelliseert; de kwalen zijn echt), en we dus veel potentiele behandeling en genezing in een andere hoek moeten zoeken. Placebo's gaan dus niet beter werken, we leren alleen steeds beter ze gericht en effectief toe te passen. Tot en met welke kleur een pilletje voor welke kwaal het best kan hebben om effekt te hebben.

Op zich worden placebo's natuurlijk niet echt effectiever. Het pilletje deed zelf niets en doet dat nog steeds niet. Maar doordat er veel onderzoek naar het placebo-effect gedaan is, weet men beter wat en hoe men het het beste kan toedienen. Men weet inmiddels dat zowel de vorm als de kleur van de placebo invloed op de genezing hebben. Ook weet men dat de placebo het meeste effect heeft als de verwachtingen het hoogste zijn. Ook simpele feit dat de arts een pilletje geeft, blijkt voldoende te zijn om genezing te bevorderen. Daarbij spelen verwachting en vertrouwen een doorslaggevende rol. Dat vertrouwen groeit met de aandacht die de arts geeft. Uit diverse placebostudies blijkt dat de arts zelf het beste geneesmiddel is. Een arts die luistert, zet het zelfhelende vermogen van de patiënt in werking. Het placebo-effect wijst er bovendien op dat alle vormen van 'geneeskunde' werkzaam zijn zodra de patiënt erin gelooft.

Bronnen:
http://nl.odemagazine.com/doc/0017/als-art...
http://www.therapeutpraktijk.be/placebo_gr...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100