Wat is schadelijker heet frituurvet of kokend water?

Beide substanties zitten even lang op de huid en de tempratuur is 100 graden, waarvan krijg je de ergste wond en het meeste last?

Weet jij het antwoord?

/2500

Voor dit antwoord is het belangrijk te weten wat "soortelijke warmte is". "De soortelijke warmte (c), ook specifieke warmte of specifieke warmtecapaciteit geheten, is een grootheid die de hoeveelheid warmte (Q) beschrijft die nodig is om de temperatuur van een eenheidsmaat massa met een temperatuursinterval te verhogen." Of in gewonemensentaal: de hoeveelheid energie die nodig is om een bepaalde hoeveelheid van een stof één graad te laten stijgen of dalen (bij het afkoelen van de stof krijgen we de energie immers weer terug) Daarbij is het goed om te weten dat water een stof is met een hele hoge soortelijke warmte. 4186 J/(kg·K) Bij olie (vet) is dat veel minder: ≈ 2000 J/(kg·K) M.a.w. om van 100 graden weer af te koelen moet het water heel veel (warmte)energie kwijt. Die warmte moet het kwijt aan de omgeving, dat zal dus de omringende lucht en de huid zijn. Het vet wat de zelfde afkoeling doormaakt moet minder dan de helft aan (warmte)energie kwijt. Er komt met vet dus veel minder energie in de huid terecht. Water is dus schadelijker. (uitgaande van een gelijke hoeveelheid water en vet, en een gelijke starttemperatuur van 100 graden)

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Soortelijke_warmte

Verbrandingen door heet water en stoom verdienen een aparte vermelding. Verbrandingen door heet water zijn namelijk vaak ernstiger dan verbrandingen door heet frituurvet. Frituurvet is weliswaar heter dan kokend water, maar bij contact met de huid is de warmte sneller verdwenen. Dit komt doordat water een hele grote warmte-inhoud heeft.

Bronnen:
https://www.drost.nl/letselschade/voorbeel...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100