Eerder wakker, eerder opstaan. Is dit slecht voor me?

Ik slaap normaal strikt 8 uur per dag en dit werkt overigens super normaal gesproken. Ik val direct in slaap en wordt door de wekker wakker en spring er zo uit.

Nu is het de laatste dagen zo dat ik enkele uren voor de wekker wakker wordt. Vanochtend b.v. 2 uur voor de wekker. Omdat dit de 3e dag was, ben ik er eerder uitgestapt. Nu is mijn vraag of dit schadelijk kan zijn, of kan leiden tot meer vermoeidheid? Het uren liggen woelen zonder in slaap te vallen werd een beetje irritant, misschien is dat wel schadelijk dacht ik.

Wie kan mij hier iets meer over vertellen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat hoeft niet. Als je gewoon uitgerust opstaat, en overdag niet vermoeid bent, kun je waarschijnlijk om welke reden dan ook toe met minder slaap. Dat kan tijdelijk zijn, maar ook blijvend. En er hoeft niet altijd een concrete aanleiding voor te zijn. Minder lichamelijke inspanning overdag kan een oorzaak zijn, (een andere baan ofzo, of vakantie) maar met het ouder worden neemt onze slaapbehoefte ook af (al is dat niet altijd van de ene dag op de andere). Zowel na de puberteit als na pakweg de pensioenleeftijd. Uren wakker in bed blijven liggen terwijl je niet meer zo moe bent, is in elk geval geen goed idee. Niet direct schadelijk, maar je schiet er natuurlijk weinig mee op, en kunt wellicht de indruk krijgen dat je een slaapstoornis hebt. Terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Geniet gewoon van de extra uren die je in een dag hebt gekregen. Ben je echter overdag heel erg vermoeid, en kun je nauwelijks de avond halen nu je korter slaapt, dan is er meer aan de hand. Dat kan extern zijn (wordt je bijvoorbeeld wakker omdat er om die tijd geluiden buiten zijn die je storen, die er voorheen niet waren ? Wegwerkzaamheden, een buurman met een nieuwe baan waar bij vroeger moet beginnen, een nieuwe vogelfamilie die jouw tuin heeft ontdekt), maar natuurlijk ook een lichamelijke of psychische oorzaak hebben. Houdt het langer aan, kom je echt slaap tekort nu en is er geen aanwijsbare oorzaak voor, dan is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Maar meestal is er niks aan de hand. Bij lange na niet iederen heeft behoefte aan acht uur slaap. Zelf sliep ik altijd minstens acht uur per nacht, nog liever negen, tot ik gediagnosticeerd werd met slaapapnoe, en nu met een cpap slaap. Binnen no time sliep ik nog maar vijf-zes uur per nacht, maar voel me overdag meer uitgerust. In het slaaplab bleek mijn slaapkwaliteit uitstekend. En omdat ik niet elke dag al om vier, vijf uur op wil zijn, ga ik nu gewoon een of twee uurtjes uurtje later naar bed. Dat is natuurlijk wel een HEEL concrete aanleiding.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100