hoe weet je of je keloïd later krijgt ?

Keloïd littekens zijn een bijzonder soort hypertrofische littekens. Terwijl gewone hypertrofische littekens zich beperken tot de plaats van de verwonding, groeien keloiden ook over de grenzen van de verwonding heen. Ze kunnen zo vrij grote huidgebieden bedekken. Ook dit litteken is dik en rood of donkergekleurd. Keloid littekens kunnen ontstaan na een beschadiging van de huid, maar in tegenstelling tot gewone hypertrofische littekens kunnen ze ook spontaan ontstaan. Zo worden niet kleiner maar groeien steeds groter en groter.

Nou is het zo dat keloïd kan ontstaan bij piercings, chirurgie etc. Maar het is ook erfelijk, iemand in mijn familie heeft dit. Hoe weet je of je dat later ook krijgt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat weet je niet; er is met geen mogelijkheid met zekerheid te zeggen of je er ook last van zult krijgen of niet. Wel zijn er factoren die de kans dat je er last van krijgt vergroten. Keloïdale littekens zijn sowieso niet zeldzaam, ze komen eigenlijk vrij veel voor. Bij kinderen onder de tien jaar zijn ze redelijk zeldzaam, maar bij personen boven de tien jaar komt het vaak voor. Je zegt zelf al dat er een erfelijke component is; dat klopt. Als een of allebei je ouders er last van hebben dan heb je zelf ook een grotere kans het te krijgen. Hoeveel groter die kans is is volgens mij niet bekend. Mensen met een donkere huidskleur hebben ook een grotere kans om keloïdale littekens te krijgen. Aziatische mensen, latino's en vooral negroïde mensen hebben een hogere kans op keloïdale littekens dan blanke mensen; bij negroïde mensen komen keloïdale littekens tot 15 keer vaker voor dan bij blanke mensen. Als je zelf al een keer eerder een keloïdaal litteken gehad hebt dan is de kans dat je er vaker een zult krijgen ook duidelijk verhoogd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100