Wat kan er zijn als je het telkens ijskoud hebt en je tegelijk heel erg zweet onder je oksels?(zonder verder ziek te zijn of je ziek te voelen)

Ik heb dit de laatste weken elke dag en ik snap niet hoe het komt.
Ik voel me niet ziek ofzo,maar ik heb het koud,compleet met kippenvel en ik zweet er dus ook bij.
Ik ruik dat (zelf) ook erg en dat is echt vervelend,vooral omdat ik denk dat anderen dat ook zullen merken.
Niet echt iets om mee naar de dokter te gaan toch.
Misschien herkent iemand dit wel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het zou een probleem met de schildklier kunnen zijn. De schildklier functioneert indirect als thermostaat. Bij een schildklieraandoening zijn kouwelijkheid en benauwdheid dan ook bekende symptomen. Een schildklier die te snel werkt zorgt doorgaans voor hitte; traagheid veroorzaakt veelal kou. Enkele temperatuur-gerelateerde symptomen van schildklierproblemen zijn - erg lage lichaamstemperatuur (35 °C tot 36,6 °C) - het heel snel koud hebben - vaak koude handen & voeten (wintertenen & winterhanden) - benauwdheid & veel zweten Maar deze symptomen kunnen ook van toepassing zijn op allerlei andere ziektes en afwijkingen. Ga wel naar je huisarts als je een schildklieraandoening vermoedt. Besef echter goed dat de oorzaak (van de mogelijk verminderde werking van de schildklier) waarschijnlijk ligt in jouw anorexia nervosa.

Bronnen:
https://www.salusi.nl/symptomen-schildklie...

Er zijn verschillende redenen waardoor dit veroorzaakt kan worden, maar ik denk dat hyperhidrose nog de meest waarschijnlijke oorzaak is. Hyperhidrose betekent eigenlijk niets meer of minder dan "overmatig zweten." Het is een veel voorkomend probleem, vooral bij jonge mensen. Hyperhidrose kan over het hele lichaam voorkomen, maar meestal komt het gelokaliseerd voor. Bij de gelokaliseerde vorm komt het zweten meestal voor bij de oksels, handen en/ of voeten. Hyperhidrose wordt veroorzaakt door schommelingen in hormoonspiegels; vandaar dat het vooral bij jonge mensen voorkomt. Ik weet jouw leeftijd niet, maar als je tiener/ puber bent dan kan het dus een normaal verschijnsel zijn, passend bij je leeftijd. Het is wel zo dat anorexia ook schommelingen in hormonen kan geven (mn bij ernstigere en/ of langdurigere anorexia). Daardoor vergroot anorexia de kans op hyperhidrose dus wel. Nu is het zo dat door het zweten een deel van je lichaam wel teveel gekoeld wordt. Het is zo dat koelen vanaf ongeveer 1% van je lichaamsoppervlak (ongeveer de oppervlak van een hand) al invloed heeft op je lichaamstemperatuur. Door zweten in alleen je oksels haal je die 1% al ruimschoots. Ook hier speelt de anorexia je natuurlijk weer parten aangezien je (neem ik aan) niet veel vet zal hebben. Daardoor is je lichaam relatief slecht geïsoleerd en raak je nog makkelijker warmte kwijt. Het vet gebruik je normaal gesproken ook als brandstof om je lichaam weer op te warmen; ook dat gaat minder goed. Andere redenen zijn eigenlijk al genoemd: hypoglycaemie door de anorexia of schildklierproblemen. De hypoglycaemie lijkt me minder waarschijnlijk aangezien het zweten dan over het lichaam voorkomt en niet op een specifieke plaats. Bij een hypo voel je je eigenlijk altijd beroerd; mensen worden er doorgaans ook suf van. Schildklierproblemen lijken me minder waarschijnlijk aangezien een te traag werkende schildklier klachten van kouwelijkheid geeft, maar juist een droge huid. Een te snel werkende schildklier geeft zweten, over het hele lichaam dus niet gelokaliseerd, maar juist een te warm gevoel. De symptomen bij schildklierproblemen lopen echter wel vaker door elkaar; vandaar dat ik deze niet helemaal weg kan strepen. Maar goed hyperhidrose lijkt me dus het meest waarschijnlijk. Dat kan zeker samenhangen met de anorexia (het helpt zeker niet mee) maar kan er ook los van staan. *** wordt vervolgd ***

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100