Als ik baking soda gebruik om mijn PH waarde naar beneden te brengen, is er dan een ondergrens?

Als ik te veel baking soda zou gebruiken, kan de PH waarde dan ook te laag worden, of is er een ondergrens, waarbij de PH waarde stopt en niet lager kan worden , door het gebruik van bakingsoda?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het gebruik van baking soda om je pH te beïnvloeden wordt alleen aanbevolen op alternatieve websites (overigens: baking soda is juist bedoeld om de pH *omhoog* te brengen, niet omlaag...). In werkelijkheid is het een onzinnig idee. Als je baking soda inneemt, wordt de inhoud van de maag daar minder zuur van. Dat effect is echter slechts tijdelijk. De maag heeft immers als taak de maaginhoud zeer zuur te houden. De maag zal dus direct merken dat de inhoud nu minder zuur is. De maag reageert daarop door extra veel maagzuur aan te maken, net zolang tot de maaginhoud weer zeer zuur is. Wat je dus doet is de maag extra belasten, want die moet nu ineens een stuk harder werken. De uiteindelijke zuurgraad van de maag blijft onveranderd, want het is de taak van de maag de pH rond de 2 te houden. "Jouw" pH-waarde zal dus totaal niet veranderen. En dat is maar goed ook: als het zo eenvoudig zou zijn je pH-waarde te veranderen, zou je een erg lage levensverwachting hebben... wij blijven slechts in leven doordat het lichaam zo fantastisch goed in staat is de eigen pH te regelen. Daarop ingrijpen is extreem gevaarlijk. Maar maak je geen zorgen: jouw baking soda heeft gelukkig geen invloed, zoals ik hierboven uitlegde. Overigens bestaat "de" pH van het lichaam niet. Elk orgaan heeft een eigen pH. Binnen een orgaan heeft de inhoud van de cellen een andere pH dan de vloeistof die tussen de cellen in zit. Dit is dus een tweede reden waarom baking soda geen invloed heeft op "de pH": er bestaat niet zoiets als "de pH". Voor meer achtergronden kun je het uitstekende antwoord van Gabi71 lezen op deze vraag: http://www.goeievraag.nl/persoon-gezondheid/gezondheid/voeding/vraag/542369/ph-waarden-voedingsmiddelen-terugvinden#1601492 Lees ook de reacties onder Gabi71's antwoord, daar wordt nog veel meer nuttige informatie gegeven.   Toegevoegd na 3 minuten:   Zoals je elders op deze pagina kunt lezen, is baking soda ongezond. Het is namelijk natriumbicarbonaat. Voor het lichaam heeft dat hetzelfde effect als het slikken van zout: je bloeddruk gaat ervan omhoog, je nieren worden extra zwaar belast, en bij echt groot gebruik help je de Na/K-balans om zeep die cruciaal is voor het functioneren van alle zenuwcellen. Het is niet voor niets dat baking soda alleen maar op alternatieve sites wordt aanbevolen, en nooit door artsen. Baking soda heeft dus geen enkele invloed op welke pH dan ook, maar het is wel een behoorlijk ongezond middel. Geen voordelen, wel grote nadelen. Laat het dus maar liever staan.  

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100