Hoe wordt hooikoorts geconstateerd?

Hooikoorts is een veelvoorkomende allergie. Ik ben er zelf ook mee gediagnosticeerd en ik vraag mij af hoe hooikoorts gevonden wordt. Bij mij moest bloed afgenomen worden, maar voor de rest kreeg ik alleen een 'ja, je hebt hooikoorts'.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het belangrijkste bij het stellen van de diagnose hooikoorts is het verhaal van de patiënt. Dus klachten van aanhoudend niezen, kriebel in de neus, verstopte neus of loopneus, daarbij komende jeuk in de ogen, eventueel waterige ogen; zeker als de klachten voorkomen in het hooikoortsseizoen en als hooikoorts (of constitutioneel eczeem of astma) in de familie voorkomt. Bij deze klachten kan je als huisarts de diagnose eigenlijk al direct stellen. Hoe wel dus eigenlijk niet nodig wordt vaak wel bloedonderzoek gedaan om de diagnose te bevestigen en andere diagnoses uit te sluiten.

In bloed word er gekeken naar antistoffen teggen pollen. Je hebt deze antistoffen alleen als je allergisch bent voor pollen. In bloed kan je ook specifieke antistoffen tegen bepaalde pillen testen. Bijv. gras of berken. Ook kijkt de huisarts naar je klachten. Hiermee kan je dus met een simpele bloedtest zeggen of je allergisch bent. Overigens is niet bij iedereen met hooikoorts de bloedtest positief. Toegevoegd na 2 uur: In de bron kan je meer lezen over de bloedtest op allergieën.

Bronnen:
http://www.uwbloedserieus.nl/aanvraagformu...

Ze testen dit ook door met een naald in je huid te prikken en er dan verschillende extracten van pollen op te doen. Als je huid daar dan op reageerd ben je er allergisch voor. Trekt snel weer weg overigens.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100