Waarom heeft de ene persoon het sneller warm dan de ander?

Als je met meerdere mensen in een kamer zit heeft de een het soms snikheet en de ander trekt zijn vestje aan. Hoe kan dit?
Ik heb het overigens niet over mensen in de overgang.

Weet jij het antwoord?

/2500

dat kan o.a komen doordat ze niet allemaal de zelfde soort kleding ( materiaal ) dragen iemand die een katoenen broek aan heeft bijvoorbeeld heeft het minder snel warm dan iemand in een jeans om maar eens iets te noemen Of de een draagt een blouse en de andere een truitje Maar het kan ook aan het gestel van een persoon liggen Ik heb het op zich niet snel koud , maar aan mijn nek kan ik absoluut geen kou verdragen Dus zodra het kouder word zal ik de eerste zijn die klaagt daarover ;-)

De koudeperceptie hangt van heel veel factoren af.Vooreerst wordt temperatuur waargenomen door ons lichaam door temperatuurgevoelige receptoren in de huid, zogenaamde thermoreceptoren of thermoceptoren. Er bestaan twee soorten thermoreceptoren, deze gevoelig voor koude (koudereceptoren - temperatuurgebied 5-40 graden Celsius) en deze gevoelig voor warmte (warmtereceptoren - temperatuurgebied 29-45 graden). We hebben op de huid ongeveer 5 tot 10 maal meer koudegevoelige spots dan warmtegevoelige spots. Mogelijks zijn er interindividuele verschillen in deze distributie zodat de ene persoon gevoeliger is voor koude dan de andere. Daarnaast zijn voor het subjectieve temperatuurgevoel uiteraard ook de hersenen belangrijk. Net zoals er voor het pijngevoel mensen zijn met een lage pijndrempel en andere met een hogere pijndrempel is het ook zo voor de subjectieve perceptie van koude/warmte: sommige mensen hebben heel vlug te warm (zoals ikzelf) terwijl het voor anderen heel vlug te koud is. Wat de basis is van deze verschillen is niet goed geweten, om de eenvoudige reden dat we de werking van onze hersenen op dit vlak nog niet voldoende begrijpen.

Bronnen:
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/572

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100