Waarom hebben sommige mensen moeite met hun evenwicht als ze hun ogen dicht hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Evenwicht zit niet alleen “tussen je oren” We staan er eigenlijk nooit zo bij stil, maar elk moment van de dag trekt de zwaartekracht aan ons. Je lichaam is dan ook constant bezig ervoor te zorgen dat we niet spontaan omvallen. Gelukkig gebeurt dit grotendeels onbewust: je zou er immers een volledige dagtaak aan hebben! Eén van de bekendste organen die zich hiermee bezighouden is het evenwichtsorgaan in je hoofd. We noemen dit specifieke evenwichtsorgaan het “vestibulair apparaat”. Het vestibulair apparaat zit aan weerszijden (aan de binnenkant) van je hoofd, ter hoogte van je oren. Het meet de stand van je hoofd ten opzichte van de zwaartekracht, feitelijk zoals een waterpas dat doet, en registreert wanneer je sneller of juist langzamer gaat bewegen. Hoe het vestibulair orgaan precies werkt, is uitgebreid na te lezen in het Kennislinkartikel ‘Een delicaat evenwicht’ van dr. J. van der Steen. Het vestibulair apparaat zegt echter nog niet zoveel over de rest van je lichaam; en ook als je al eenmaal in beweging bent, laat het vestibulair apparaat het een beetje afweten. Gelukkig staat het niet alléén voor de immense taak je lichaam overeind te houden. In al je spieren en gewrichten zitten kleine sensoren (proprioceptoren) die continu informatie over de stand van je lichaam doorgeven.

Bronnen:
http://www.kennislink.nl/publicaties/een-d...

het evenwichtsorgaan maakt onder anderew gebruik van de informatie die het krijgt vanuit het evenwichtsorgaan in samenspel met de info die de ogen opnemen om die met de te verwachte toekomstige beweging te complementeren en compenseren.

Hoe blijf je in evenwicht? Het evenwichtsorgaan in je oor, je ogen en zintuigen in je spieren en gewrichten en zorgen er samen voor dat je hersenen weten in welke houding je staat. Je hersenen controleren voortdurend de stand en de bewegingen van je hoofd en lichaam. Het evenwichtsorgaan zit in je binnenoor en is heel gevoelig voor bewegingen. Er zitten haartjes in die alle veranderingen in de stand van je hoofd voortdurend in de gaten houden: bijvoorbeeld of je je bukt of met je hoofd schudt. Deze informatie wordt naar de hersenen doorgestuurd. Maar ook je ogen en speciale zintuigen in je spieren verzamelen informatie over de bewegingen van je lichaam en over verandering van houding. De zintuigen in je spieren meten de spierspanning. Deze informatie wordt ook weer doorgestuurd naar de hersenen. Je hersenen verzamelen alle informatie van het evenwichtsorgaan, de ogen en de spieren en bepalen daarna wat er gedaan moet worden. Zenuwsignalen zijn de telefoonlijnen die al deze informatie doorgeven. Door signalen naar de spieren te sturen bepalen de hersenen vervolgens je lichaamshouding. Je evenwichtsgevoel kan ook verstoord raken. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je ziek bent, heel erg moe of als je te veel gedronken hebt. In dit soort situaties heb je moeite jezelf in evenwicht te houden. Toegevoegd na 1 minuut: dus als je je ogen sluit krijgen je hersenen geen informatie binnen

Bronnen:
http://www.darwinjaar.nl/nnm.dossiers/natu...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100