Kunnen je oren meer decibellen vedragen op het moment dat ze dicht zitten?

Bijvoorbeeld, normaal gesproken is een niveau van 95 decibel schadelijk voor het gehoor na 15 minuten. Als je oren door verkoudheid of iets dergelijks dicht zitten, kun je dan langer luisteren zonder schade op te lopen ondanks dat de frequenties wel direct je oren ingaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Neen zeker niet, door die verkoudheid gaat het geluid via de gehoorbeentjes minder goed van uw trommelvlies naar uw gehoorzenuw. De schade welke door de geluidsdruk veroorzaakt wordt blijft hetzelfde. Toegevoegd na 3 uur: In BIJGEVOEGDE link kan u lezen dat het wel degelijk de geluidsdruk op het oor is welke mechanische (blijvende) schade kan aanrichten. Een verkoudheid verminderd de trillingen van de trilhaartjes op de zenuw maar verminderd de mechanische druk niet.

Bronnen:
http://www.gezondheidsnet.nl/goed-gehoor/a...

Gehoorschade door harde geluiden ontstaat door het beschadigen van de trilhaartjes op de zenuwuiteinden in het slakkenhuis. Als door verstopping van het middenoor de gehoorbeentjes minder trillingen doorgeven dan zal er dus ook minder beweging van de vloeistof en trilhaartjes zijn. Je zou dus inderdaad langer in een lawaaiige omgeving kunnen blijven. Ook het dichtstoppen van de gehoorgang levert een demping van het geluid: daarom is de eenvoudige vorm van gehoorbescherming met van die gele EAR schuimpjes ook behoorlijk effectief.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100