Waren de mensen (in Nederland) vroeger meer of minder hygiënisch dan tegenwoordig?

Ik denk hierbij aan de volwassenen van middelbare leeftijd uit de jaren 1960-1970.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is een verschuiving opgetreden van de intensievere huishoudelijke hygiene naar die van het lichaam. Er werd bijna dagelijks gestoft en gestofzuigd, tweewekelijks de ramen gedaan en de was dat was een wekelijkse klus met de tobbe. Het stoepje werd geveegd. Eind zeventig werd de huismijt en de gevolgen ervan bekend door allergieen wegens 'verslonsing'. Er kwamen renovatieronden en het lavet, voorganger van de badkamer. deed z'n intrede. 'My home is my castle' werde verruild voor 'mijn huid voor mijn lichaam'. De wekelijkse groene zeep maakte plaats voor dagelijkse 'cremmetjes'. Ik denk niet dat er veel verschil is in het hygienisch bewustzijn. Wel van consumentenmodellering.

De kennis over hygiëne wordt natuurlijk met het voortschrijden der jaren groter en groter. De mens kan zich, geholpen door deze kennis, aanpassen. Uiteraard zijn er tegenwoordig ook smeerkezen. Maar die zul je vroeger ook zeker gehad hebben. Met meer wetenschap over hygiëne is het makkelijker om hygiënisch te leven. Ergo, tegenwoordig leeft men hoogstwaarschijnlijk hygiënischer dan in de jaren 60 en 70.

Ze hadden iig meer sex zonder condoom ;)

Absoluut minder. Je ging alleen op zaterdag in bad. Waste je gezicht niet elke dag. Nu zijn mensen overdreven hygienisch. Elke dag je wassen met zeep is niet goed. Het tast je huid aan.

Ik denk dat deze specifieke groep vroeger niet veel minder hygiënisch was dan ze nu zijn. Een beetje, wellicht.

Ik ben zelf uit 69 en val dus in de doelgroep denk ik. Wij waren wat minder gefocussed op goede gebitsverzorging; een groot deel van onze ouders had een kunstgebit en dacht er ook niet echt aan om ons als kinderen twee maal daags te laten poetsen. We gingen 2 x per week in bad en verder moesten we ons wel wassen, maar deden we dat niet altijd. 2 x per week douchen / in bad is volgens mij trouwens nog steeds het optimum, als ik dagelijks onder de douche ga staan houd ik geen huid over.

Veel minder hygiensich, toen speelde hygiene helemaal niet zo'n rol in het dagelijks leven. Je had toen ook een veel betere weerstand. Dat is een groot nadeel van de tegenwoordige hygiene, er ontstaan steeds meer soorten allergieen waar ook steeds meer mensen vatbaar voor worden.

Ik mocht mij bij deze weersomstandigheden niet douchen, want dan ziou de vloer van de badkamer stukvriezen. Ik hen - als tegenstelling - nu in het toilet een warme bil-douche De omstandigheden waren veel beperkter in die tijd. Misschien waren ze niet minder hygiënisch, maar was goede verzorging onmogelijk.

Minder, want vroeger hadden ze niet zo veel spullen om hygiënisch te blijven. Maar nu hebben ze heelveel spullen...

Ja hoor dat zijn de groepen die al veel apparatuur hadden en ook daarin geschoold. Hoewel er in de voorafgaande jaargangen veel spic en span huishoudens waren maar die dus veel meer energie in hun schoonmaak moesten stoppen. En smeerpoezen zijn van alle tijden. !

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100