Mag een patient met dementie (op gesloten afdeling) zelfstandig roken zonder toezicht ?

Toegevoegd na 9 uur:
Patient heeft nml al 2 x een sigaret laten vallen op haar kamer.Gelukkig gezien door langslopend personeel , ze rookt zonder toezicht 3x 5 sigaretten per dag . Mw kan zelf ook sigaretten pakken uit de gezamelijke huiskamer, De sleutel van de slaapkamers past nml ook op die kastjes in de gezamelijke keuken. Dit kan al regelmatig gebeurd zijn, maar ik heb het samen met verpleging zien gebeuren , dus wie weet rookt ze 'snachts ook.

Ccper heeft met fam van mw afgesproken dat ze mag roken.

Wij vinden het gevaarlijk !! Naast mw zit een patient aan het zuurstof , daarnaast mijn schoonmoeder.

Die mag heerlijk mee roken , de gang stinkt en alle andere slaapkamers ..

Er is een aparte rook ruimte waar eerst gebruik van werdt gemaakt , en mn kon op de binnen plaats roken .


Nu dus op deze wijze

Weet jij het antwoord?

/2500

De vraag impliceert dat de patiënt dan tevens beschikt over lucifers/aansteker. Dat lijkt me zeer onwenselijk, dus ik zou zeggen:NEE.

In het gebouw is het helemaal verboden te roken dus het mag dus al niet eens in het gebouw.

Het lijkt me dat er voor dergelijke gevallen geen officiële regels zijn. Ik denk dat de richtlijnen per instelling kunnen veranderen. Daarnaast is het natuurlijk van belang om te weten in welke fase van dementie een persoon verkeert en welke rook faciliteiten een instelling tot beschikking heeft. Ik kan me goed voorstellen dat wanneer een instelling een veilige plek om te roken heeft, er best mogelijkheden zijn om personen even op zichzelf te laten roken. Dement zijn betekent namelijk niet dat je vrijwel niets meer kan.

In het gebouw waar ik heb gewerkt mocht dat niet. Er ging altijd iemand mee die dan ook zelf rookpauze had, of geen problemen had om in de rookruimte te zitten. Het probleem is dat demente mensen soms heel helder over kunnen komen, maar dat in feite helemaal niet zijn. Zo kunnen ze 'ontsnappen' (dat klinkt heel denigrerend, maar het woord dekt als beste de lading) uit de zorginstelling of raken ze verdwaald. Ik vermoed dat deze regelgeving op elke zorginstelling wordt gehanteerd wanneer iemand op een gesloten afdeling zit. Toegevoegd na 7 uur: Aanvulling n.a.v. toevoeging: In dit geval kunt u een klacht indienen bij de zorginstelling. Als er een rookruimte is, dient de begeleiding er voor te zorgen dat mevrouw daarheen kan gaan om te roken. In de gemeenschappelijke ruimte hoort niet gerookt te worden.

Aangezien het een gesloten afdeling is mag een patient (en al helemaal een patient met dementie) niet zonder toezicht roken. En in sommige gesloten afdelingen mogen patienten helemaal niet roken.

NEE. Niet als iemand dement is

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100