ls je artrose in je enkels hebt,kandit leiden tot een soort evenwichtstoornis ??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In je gewrichten zitten sensoren. Sensoren die meten als het ware meten waar je gewricht zich bevindt, registreren oneffenheden als je loopt en waarop spieren dan weer gaan reageren met de juiste spanning om die oneffenheid op te vangen. Een prachtig terugkoppelingssysteem van gewrichtssensor, naar zenuw, via ruggenmerg (of hoger) weer naar spieren. Ook in spieren zitten sensoren trouwens. Als je (net al ik op dit moment) een enkelblessure hebt, dan loop je vreemd of onwennig ook al is de pijn verdwenen. De sensoren zijn nog steeds wat gestoord, daardoor loop je minder gecoördineerd. Op zich is het niet een echt evenwichtstoornis, maar een gestoorde communicatie tussen gewricht(en) en spieren. Waardoor de spieractie om goed je evenwicht te bewaren tijdens lopen (of stilstaan) wordt verstoord. In zit is er niets aan de hand natuurlijk. Als je vraag over stilstaan en lopen gaat, ja dan kan je 'loop' of 'houding' bij ernstige artrose minder gecoördineerd zijn en spierreacties minder adequaat. Andere evenwichtproblemen hebben met ogen/evenwichtsorgaan te maken... In feite is dat wat je evenwicht is, een samenspel van zien, evenwichtsorgaan (in het oor gelegen) en je gewrichts- en spiersensoren. Toegevoegd na 1 dag: Misschien is dit iets duidelijker verwoord: Het regelmechanisme van het lichaamsevenwicht (balans) is ingewikkeld. Informatie uit receptoren in spieren, gewrichten en voetzool, van oog en labyrint (evenwichtsorgaan) worden door de hersenstam en het cerebellum gebundeld. Vervolgens reageren deze hersendelen hierop met gerichte signalen naar de skeletspieren, zodat een passende lichaamsstand wordt bereikt. Uit boek: Inleiding gerontologie en geriatrie Zie link

Bronnen:
http://books.google.nl/books?id=hA2GLaryaU...

Als je daardoor je voeten niet goed kunt positioneren en dus risico loopt om te vallen, kun je dat in zekere zin een evenwichtsstoornis noemen.

Nee. Je evenwichtsorgaan zit in je hoofd. Door de artrose ga je misschien moeilijk lopen, maar dat komt niet door een evenwichtsstoornis. Oorzaak: artrose.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100